Az Anne Frank naplójának publikálási jogait birtokló svájci alapítvány úgy döntött, hogy Anne apját Otto Frankot társszerzőnek tekinti, ezzel igyekezve meghosszabbítani a szerzői jogokat. Az ügy hátterében egy csúnya vita áll az amszterdami Anne Frank Házzal.

Az Anne Frank Alapítvány, amit Otto Frank hozott létre, a változtatás eredményeként 2050-ig megtarthatna minden jogot a naplóval kapcsolatban – derül ki a New York Times beszámolójából. A legtöbb európai országban a szerzői jog 70 év után automatikusan lejár, jelen esetben december 31-én. Amerikában más szabályok vannak, ott 95 évig tart a szerzői védelem az első publikálástól számítva.

Anne Frank 1945-ben halt meg Bergen-Belsenben, nem sokkal 16. születésnapja előtt. Az apja – az egyetlen közeli családtagja, aki túlélte a holokausztot – 1980-ban halt meg. Az alapítvány szóvivője elmondta: a jogászok szerint lehetséges megtenni társszerzőnek Otto Frankot, mivel az általa végzett szerkesztői munka eredményeként gyakorlatilag egy új mű jött létre a naplóból – olvasható a jta.org összefoglalójában.

Az ügyben érintett az alapítvány „riválisa” az amszterdami Anne Frank Ház múzeum, amely már korábban létrehozott a naplóból egy online változatot, nem várva meg a jogok lejárását. Mindkét intézményt támogatta Otto Frank, különböző anyagokat adományozott nekik, a két intézmény pedig már régóta vitában áll egymással. Az alapítvány régen azzal vádolta a múzeumot, hogy üzletet csinál egy holokauszt áldozat történetéből, amikor lufikat és pólókat árul.

2013-ban a holland bíróság döntése nyomán 25 ezer, az alapítványtól kölcsönbe kapott dokumentumot kellett visszaszolgáltatnia a múzeumnak. A felek egymást vádolják amiatt, hogy nem tudnak megegyezni. Az Anne Frank Ház szóvivője kétli, hogy Otto Frank társszerzőnek tekinthető, de még nem derült ki, hogy bíróságra mennek-e a tervezett változtatás miatt.

Kép: wikipedia