A Tel-Avivi Egyetem egyik legújabb felfedezésének köszönhetően lehetségessé válik, hogy „jó” baktériumokat juttassanak a szervezetbe annak érdekében, hogy megszüntessék a „rossz” baktériumok jelenlétét. Ez azt jelentheti például, hogy biológiai eszközök helyettesíthetik az antibiotikumokat, amelyek közül soknak jelentősen csökkent a hatékonysága az elmúlt évek során – írja a Hamodia. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemrégiben a közegészséget és élelmiszerbiztonságot legnagyobb mértékben veszélyeztető faktorok közé sorolta az antibiotikumokkal szemben ellenálló, vagyis rezisztens baktériumokat.

A Tel-Avivi Egyetem kutatásában egy Vibrio natriegens nevű, emberre és állatra egyaránt ártalmatlan, de különféle körülmények között is életben maradó, valamint reprodukcióra képes baktériummal támadták meg a betegséget okozó, patogén baktériumot.

Az injekciós rendszer tulajdonképpen egy mérgezett nyílhoz hasonlít, melyet az egyik baktérium lő ki a másik felé. A nyílhegy által átvitt toxinok segítik a baktérium elpusztítását.

A rendszerbe egy „kapcsolót” is beépítettek a kutatók, egy olyan fehérjét, amelynek hatására csak olyan helyzetben lép működésbe a folyamat, ha ehhez megfelelőek a környezeti körülmények. Emellett a hordozott toxinok típusa és mennyisége is szabályozható, így a tudósok meg tudják határozni azt, hogy milyen spektrumon pusztítsa el a baktériumokat.

Dr. Dor Szalomon, a kutatás egyik vezetője elmondta:

„Az általunk épített rendszer lehetővé teszi, hogy olyan »jó« baktériumokat hozzunk létre, melyek képesek a patogén baktériumok felismerésére, megtámadják őket toxinokkal és semlegesítik azokat.”

A professzor elmondta, hogy a felhasználható baktériumok olyan prototípusát hozták létre, amely természetes körülmények között sós vízben él. Éppen ezért, magyarázta, különlegesen alkalmas arra, hogy halakat és más tengeri élőlényeket megtámadó patogéneket semlegesítsen.

„Mivel szeretnénk elkerülni azt, hogy antibiotikumokkal töltsük fel a haltenyészeteket, a miénk vagy egy más, ahhoz hasonló biológiai megoldás hatékony alternatívának tűnik. Rendszerünk alkalmas arra is, hogy embereket, állattenyészeteket, növényeket és élőhelyeket megtámadó, betegséget okozó baktériumokat is semlegesítsen.”

Fotó: Pixabay

 

Izraeli orvos felfedezése segíthet a vesebetegeken

Binjámin Dekel professzor, a Sebá Egészségügyi Központ nefrológiai és őssejtkutató osztálynak vezetője azt állítja egy jelentős szaklapban megjelent tanulmányában, hogy helyreállítható a sérült vesék működése, s ezáltal feleslegessé válhat a számtalan mellékhatással és szenvedéssel járó dialízises kezelés. Évtizedek óta ez az első áttörés a betegséggel folytatott küzdelemben, amelyet gyakran a magas vérnyomás és a cukorbetegség … Olvass tovább