A várandós Chani Kochav Lev tanárként élt Kijevben. Mivel az orosz támadás veszélye óráról órára nőtt, a férjével, Eliezerrel együtt elmenekült Ukrajnából. Ez a gyors döntés különösen szerencsésnek bizonyult, hiszen a 26 éves Chani a héten kisfiúnak adott életet a jeruzsálemi Shaare Zedek Orvosi Központban – írja a Neokohn. 

Kiderült, hogy a baba születésének időpontja éppen aznapra esett, amikor megkezdődött az invázió Ukrajna ellen.

„Ha a baba korábban született volna, valószínűleg nem tudtunk volna időben elmenekülni, és belekerültünk volna ebbe a szörnyű helyzetbe” – mesélte Chani.

A házaspár az ukrán fővárosban lakott, mint az ukrán főrabbi, Bleich rabbi küldöttei. Az elmúlt másfél évben Chani egy helyi zsidó iskolában tanított.

„Amíg a szülőszobán voltunk, folyamatosan értesültünk a hírekről, és valóban részesei voltunk annak, ami ott történik. Nagyon keserédes érzés, ahogy ezzel a babával vagyunk megáldva, miközben elárasztanak minket a közösségi médiából arról, hogy a közösségünk tagjai a zsinagógában bujkálnak, mivel csak néhányan tudtak nyugatra, Lengyelországba menekülni” – mondta Chani.

A házaspár terve az volt, hogy a szülés után hamarosan visszatérnek Kijevbe, de nyilván ez most nem lehetséges. A házaspár nem tudja, mi vár rájuk.

„Ahogy lenéztem a kisbabánkra, nem tudok nem arra gondolni, hogy ez a háború hogyan fogja befolyásolni az ő és mindannyiunk jövőjét. Ez egy rendkívül bonyolult helyzet. Mindenféle pletykákat hallunk arról, hogy otthonokat fosztogatnak, és tankok gurulnak az utcákon. Jelenleg nincs otthonunk, ahová visszatérhetnénk” – mondja.

Az első emberek, akiket értesítettek a szülésről, a Kijevben élő családtagok voltak.

„Annyira szerettünk volna örömhírt közölni velük. Mindannyian velünk együtt örültek, felálltak és táncolni kezdtek ott a menedékhelyükön”.