Egy komoly spanyolországi turisztikai régió inkább lemond a látogatok egy részéről, de csatlakozik az Izrael elleni bojkott mozgalomhoz.

Az izraeli légitársaság az El Al hónapokig tárgyalt az Észak-Spanyolországi autonóm régió Galicia turisztikai tisztségviselőivel, annak érdekében, hogy közvetlen járat jöjjön létre Tel-Aviv és Santiago de Compostella között. Ám a tárgyalások, egy amúgy nem kötelező érvényű városi tanácsi döntés miatt, ami támogatja az Izrael elleni bojkott mozgalmat, most kudarcba fulladtak.

Galicia bevételeinek jelentős része a turizmusból származik, miközben a munkanélküliségi ráta több mint 18 százalékos, a 25 év alattiaknál ez a szám 43 százalék. Euró milliókat öltek a turisztikai szektorba, különös tekintettel arra, hogy itt vezet át a híres keresztény zarándok út, az El Camino, évi negyedmillió embert vonzva. A városi tanács jobbközép pártja azzal vádolja a legutóbbi választásokon nyertes baloldali radikális formációt, hogy jelentős károkat okoznak azzal, hogy szabotálják az izraeli érdekeltségű céggel való tárgyalásokat.

Az El Al maga kezdeményezte a tárgyalást, már ezen a nyáron repülni akartak ehhez a célponthoz. Évente 350 ezer izraeli turista látogat Spanyolországba – olvasható timesofisrael.com cikkében. A dolog érdekessége, hogy Santiago turisztikai illetékese a tárgyalások tényét is tagadta. Egy madridi székhelyű csoport, az ACOM folyamatosan indít pereket olyan önkormányzatok ellen, amelyek csatlakoznak a BDS mozgalomhoz. Az ACOM közleményében hangsúlyozza, hogy a város vezetése saját polgárainak érdekeit is figyelmen kívül hagyja.

Kép: timesofisrael.com

 

Megszakítás