Az izraeli kormányfő csütörtökön, hazájában megismételte nagy vihart kavart párizsi kijelentését, és alijára szólította fel a világ zsidóságát.

Benjamin Netanjahu először a Charlie Hebdo elleni iszlamista merényletet követően, a négy, kóser üzletben meggyilkolt zsidó férfi búcsúztatásán beszélt arról, hogy a francia és az európai zsidók jól teszik, ha minél nagyobb számban Izraelbe jönnek, és nem élnek tovább fenyegetett körülmények között.

„Ma este mindannyiotokat, a világon élő összes fiatal zsidót felkérem, jöjjön Izraelbe. Ez a ti országotok. Születési jogotok van hozzá” – közölte most újra Netanjahu, aki szerint franciaországi látogatása elbizonytalanította őt abban, hogy a más államokban élő zsidóknak szabadságukban áll-e egyáltalán félelem nélkül megvallani identitásukat. A felhívásra Marc Lévy, a francia zsidókat képviselő CRIF részéről azt mondta, hogy az alijának “az ősi haza iránti szeretetből, nem pedig félelemből” kell megtörténnie. De még a kivándorlás sem jelenti azt, hogy meg kell szakítani a kapcsolatot Franciaországgal – tette hozzá a The Jerusalem Postnak.

A félelem azonban fontos motiváció. A sok eddigi antiszemita merénylet felsorolása mellett több lap beszámol arról, hogy számos európai iskolában a muszlim diákok vagy nem voltak hajlandók megemlékezni a párizsi merényletek áldozatairól, vagy éppen hogy a merénylőkkel fejezték ki szolidaritásukat. Kérdés tehát, hogy az európai, integrációra törekvő közoktatás képes-e továbbadni a fiataloknak azt az üzenetet, hogy míg a Charlie Hebdo szerkesztői azért haltak meg, amit írtak és rajzoltak, addig a négy zsidó áldozat azért, amilyenek voltak. Az identitásukért.

A The New York Times szerkesztőségi cikkben emlékeztet arra, hogy Franciaországban az évek alatt antiszemita támadások sora érte a zsidókat, akik bizonytalanul és elszigetelten érzik magukat, és sokan közülük megkérdőjelezik, van-e még jövőjük hazájukban. Tavaly majd hétezren megfogadták Netanjahu kérését, és Izraelbe távoztak az iszlamista és rasszista fenyegetettség elől. A merényletek után mindenesetre a francia belügyimiszter ígéretet tett a vallási és más „érzékeny” helyek, pl. iskolák, éttermek fokozott védelmére. Manuel Valls miniszterelnök pedig kijelentette: „Franciaország a zsidók nélkül nem Franciaország.”

Natan Sáránszkij, a neves volt szovjet polgárjogi harcos, a Jewish Agency (Szochnut) vezetője szerint az idén 15 ezer francia zsidó alijázik majd, hamarosan pedig akár 50 ezren is távozhatnak, ez már a francia zsidók tíz százaléka lenne. Nem is csoda: tavaly nyáron, a gázai hadműveletek idején a párizsi zsidók lényegében pogromszerű hajtóvadászat áldozatai voltak, az iszlamista csőcselék zsinagógákat támadott meg, épületeket, autókat gyújtottak meg, miközben azt kántálták, hogy “Hamász, Hamász, zsidókat a gázba!”

Kérdés persze, hogy Izraelben nagyobb biztonságban lesznek-e a bevándorló francia zsidók, hiszen a Hamász, bár első reakciójában elítélte a párizsi merényleteket, szerdán máris magát a megtámadott szerkesztőséget tette felelőssé a mészárlásért, mondván, Mohamed újbóli címlapon szerepeltetésével a Charlie Hebdo is része a muzulmánellenes “cionista lobbi” összeesküvésének. Márpedig az ilyen fenyegetések általában nem sokáig maradnak üres szavak. A gázai terrorszervezet nem szokott viccelni fenyegetéseivel, az elmúlt évek igen erős bizonyítékai annak, hogy ha akar, állandó rakétatámadásokkal, merényletekkel is nyomást próbál gyakorolni az izraeli civil lakosságra.

A The Times of Israel publicistája szerint bár Európa sokat veszít majd a francia zsidók távozásával, mindenesetre két nagy előnye lesz az alijának: sorra nyílnak majd a francia éttermek Tel Avivban, másrészt az izraeliek végre elkezdenek jobban öltözködni.

Megszakítás