A koronavírus-járvány teljesen felborította életünk mindennapi és megszokott rendjét, a terjedés megakadályozása érdekében hozott óvintézkedések mindenkit komoly próbatétel elé állítanak. Annak érdekében azonban, hogy a zsidó élet mindennapi szükségletei biztosítva legyenek, az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség minden szervezete rekord gyorsasággal és hatékonysággal alakította ki új működési rendjét.

Virtuális Bét Midrás

Az EMIH által működtetett zsinagógák ideiglenesen, a járvány elmúlásáig és a biztonságos újbóli megnyitás lehetőségéig, bezárták kapuikat. Szünetelnek a nyilvános tanítások is, azonban, együttműködésben Izrael Államának főrabbinátusával, minden hétköznap az esti órákban az EMIH rabbijai és közösségi vezetői online tanításokat tartanak. A Virtuális Bét Midrás izgalmas és érdekfeszítő előadásai közt megtalálhatók a Köves Slomó rabbi, már a járvány előtt elindított napi talmudtanulásai, csakúgy, mint Oberlander Báruch rabbi órái, melyekben a vírussal kapcsolatos háláchikus kérdéseket boncolgatja. Megyeri Jonatán, a Lekvár és JAM népszerű blogszerzője Tóratanulás a karanténban címmel tart nagysikerű órákat, míg Glitzentsein Sámuel, Faith Aser, Myers Mendy rabbik és más előadók változatos témákról beszélnek, köztük hetiszakaszról, hászid filozófiáról, gyakorlati tudnivalókról és sok más érdekes témáról.

Maimonidész Gimnázium

A tanulás a Maimonidész Zsidó Gimnáziumban sem állt le, sőt. Az iskola diákjai a digitális oktatást kötelezővé tevő kormányrendelet utáni első tanítási napon már otthonaikban, számítógépek előtt folytatták a tanulást. Szilánk Zsuzsát, az Maimonidész Gimnázium operatív igazgatóját az átállásról kérdeztük:

Rendkívül büszke vagyok minden kollégánkra, a tanulóinkra és családjainkra. Az átállásról szóló rendelet március 13-a, pénteki kihirdetése után hétfőn már teljes gőzzel folyt az online oktatás.

– Mik voltak a legnagyobb kihívások?

– Szerencsére mind diákjaink, mind tanári karunk rendkívül otthonosan mozog a digitális világban, azonban órát tartani, illetve órán részt venni az iskola falain kívül mégis más. Azt kell mondjam, nagyon fegyelmezetten dolgozik mindenki. Nagy köszönet jár ezért minden pedagógusunknak, az iskola dolgozóinak, a diákoknak és a diákok családjainak, akiknek támogatása nélkül nem folyna ilyen fegyelmezett formában az oktatás.

– Hogyan kell elképzelni egy online tanítási napot?

Mi azt a megoldást választottuk, hogy úgy csinálunk, mintha az iskolában lennénk. Szinte minden óra élőben kerül megtartásra, az esetleges hiányzást ugyanolyan módon kell igazolni, mint máskor. Szerencsére erre alig van szükség, nagyon fegyelmezetten betartja mindenki az új játékszabályokat. A számonkérés és a házi feladatok úgy zajlanak, hogy a tanárok elküldik a feladatokat a diákoknak, ők pedig elküldik az elkészült munkát. Tanáraink különböző platformokat használnak óráik megtartására, a szülők is követhetik gyerekeik munkáját.

– Milyen hátrányokat tapasztal néhány hét, újfajta működés után?

Természetesen a legnagyobb hiány a közösségi együttlét, ez mind a gyerekeknek, mind a tanároknak nagyon fontos. Az idő előrehaladtával meglátjuk, mennyire fogja mindenki bírni a tempót, de egyelőre az átállásból mindenki kitűnőre vizsgázott!

Bét Menáchem

A Bét Menáchem Héber-Magyar Kéttannyelvű Óvoda és Általános Iskola is átállni kényszerült a digitális oktatásra. Oberlander Batshevát, az iskola igazgatóját kérdeztük az átállás tapasztalatairól.

A digitális oktatásra való átállás komoly próba elé állította az intézményt, a hozzánk járó gyerekek igen fiatalok, így fontos volt, hogy olyan rendszert vezessünk be, amely fenntartja az iskolában megszokott fegyelmet. Egy olyan oktatási rendszert használunk, melyet az Oroszországban és Ukrajnában, illetve Izraelben élő Chábád küldöttek használnak és amely kifejezetten az ilyen típusú oktatásra lett kifejlesztve.

– Mennyiben nyújt ez a rendszer nagyobb mozgásteret?

A rendszer tulajdonképpen úgy működik, mintha a tanulók az iskolában lennének, a tanárnak lehetősége van egy virtuális táblára írni, feladatokat adni és mindent úgy csinálni, mintha az iskolában lennénk. A rendszer teljesen interaktív, így meg tudjuk tartani az iskola-élményt is.

– Az óvodások számára is folytatódik az oktatás?

Igen. Az óvodásaink is részt vesznek az oktatásban, természetesen életkoruknak megfelelő módon. A foglalkozások itt is interaktívak, a gondozók által tartott foglalkozások visszanézhetők, a szülők pedig aktívan részt tudnak venni a gyermekek játékos oktatásában. Minden igyekezetünkkel azon vagyunk, hogy fenntartsuk a közösségi élményt. Az átállás gördülékenységéért köszönet illet mindenkit, diákot, tanárt, iskolai dolgozót és a gyerekek családjait egyaránt.

Étel házhozszállítás

Ami a közösségi és szociális ellátást illeti, az EMIH szervezeteinek dolgozói a szokásosnál is embert próbálóbb munkát végeznek. Az óbudai zsinagóga konyháján működő catering látja el ugyanis a kóser ételszállítási feladatokat, illetve a közösség kóser melegétel-szükségletének jelentős részét. Erdős Judit a legfontosabb feladatokról beszélt:

A megváltozott helyzet mellett is gőzerővel készültünk Peszách ünnepére, ami nemcsak a zsinagóga épület több ezer négyzetméterét érintette, de a konyhának is át kellett állnia a peszáchi kóserság szabályai alapján.

– Milyen megnövekedett feladatokat látnak el?

A legfontosabb, hogy a közösség ellátása biztosítva legyen, senki ne szenvedjen hiányt kóser ételből és lehetőség szerint más területeken is igyekszünk segíteni. A hatósági karanténban tartózkodókat például önköltségi áron látjuk el élelmiszerrel és meleg étellel, illetve a gyógyszer beszerzésről is gondoskodunk számukra, amennyiben erre igény van.

– Hol lehet jelentkezni minderre?

Ha valakit érdekelnek a rendelési lehetőségek vagy a karantén miatt segítségre szorul akár élelmiszer, akár gyógyszer tekintetében, a koshercatering@zsido.com címen tudja felvenni velünk a kapcsolatot és jelezni igényeit.

Vasárnapi iskola

Még mindig az oktatásnál maradva, az Alef Kids vasárnapi iskola és héder is digitálisan oktat. Hurwitz Dvora erről beszélt nekünk.

Az Alef Kids foglalkozásokat vasárnaponként online rendszerben rendezzük, teljességgel interaktív foglalkozásokat vezetünk márdrichjaink (ifjúsági vezetők) segítségével. Nagyon jót bulizunk és természetesen rengeteget tanulunk.

– Milyen fogadtatása volt az átállásnak?

Minden képzeletünket felülmúló a siker. A gyerekek imádják, a mádrichok is nagyon otthonosan mozognak az online világban.

– Milyen programokat kínáltok?

Vasárnap Alef Kids suli, egész délelőtti program, hétfő délután pedig héber és angol nyelviskola, a héder várja a gyerekeket. Mindkettő nagyon népszerű. Emellett elindítottunk egy Facebookon játszható játékot is, ahol a részvevők minden nap valamilyen feladatot kapnak, hetente egyszer pedig élő nyereménysorsolást lehet követni a résztvevők közt. Nagyon sokan játszanak velünk, a játékkal rengeteget lehet tanulni is.

CEDEK Izraelita Szeretetszolgálat

A rászorulók ellátásának terén egyre kiterjedtebb és sokrétűbb munkát magas színvonalon végző Cedek Izraelita Szeretetszolgálat Weisz Manfréd Népkonyhája is igazodik a hatóság által előírt járványügyi óvintézkedésekhez. Szilágyi Nóra, a szervezet vezetője válaszolt kérdéseinkre:

Intézményünk működése fokozatosan, a hatósági előírásoknak megfelelően igazodott a követelményekhez. Eleinte az asztaloknál kötelezően fenntartott távolságot írtuk elő, most azonban már csak elvitelre adunk ki ételt.

– Csökkent valamelyest ezért az igény?

Éppen ellenkezőleg! Sajnos egyre többen szorulnak rá szolgáltatásunkra, hiszen sokan, akik eddig rendelkeztek munkahellyel, most elvesztették azt, így ránk találtak. Napi szinten nő a kiadott adagok száma.

– Mi okozza a legnagyobb kihívást a csak elvitelre kiadott ételekre való átállásban?

A hatóságok, érthető okokból, komoly adminisztrációs feladatokat is rónak ránk, ezt úgy megoldani, hogy közben az embereknek ne kelljen túl sokat várakozni, igen nagy kihívás. Örömmel és büszkén jelentem, hogy kollégáink elhivatottsága és fáradhatatlansága miatt sikerrel vesszük az akadályokat.

Megyeri András Jonatán összeállítása

 

Megjelent: Egység Magazin 30. évfolyam 129. szám – 2020. április 1.