Az egyszerű kőlapot nem nehéz észrevenni, de valahogy nem illik a tyúkól bejáratához. A kő egykor sírhelyet jelölt és egyben a sötét múltra emlékeztet egy csehországi falu udvarában.

Kutatók egy kis csoportja Prostejov város egykori zsidó temetőjét kutatja, amit a náci megszállás idején elpusztítottak. Több mint 2 ezer sírhelyet gyaláztak meg 70 évvel ezelőtt, és nem csak azon a környéken történt barbár pusztítás. A sírkövek többségét összetörték és építkezésekhez használták fel – írja összefoglalójában az abcnews.com.

Az udvarban talált sírkövet felfordították és megtisztították. Jól olvasható rajta a héber felirat, amely szerint itt a „szerény és becsületes Jittel nyugszik, Leib Rosenthal tanár úr felesége, aki 76 évesen ment el”.

A már említett faluban nemcsak Rosenthal asszony sírkövét lelték meg, egész pince is épült sírkövekből. Van olyan ház a faluban, ahol 50 kő van beépítve az udvarba. A tulajdonos szerint ezeket még a nagyapja kapta ingyen a háború alatt. Most azt mondta, hogy a köveknek megfelelő helyre kell kerülniük. Úgy néz ki, hogy a köveket a prágai zsidó múzeumba viszik, így a még élő rokonok új esélyt kapnak, hogy megismerjék a múltjukat.

Prostejovban évszázadokon keresztül az egyik legjelentősebb zsidó közösség élt Morvaországban. Itt született a filozófus Edmund Husserl, és innen származik Stefan Zweig családja is.

Kép: abcnews.com