Jahrzeit (halálozási évforduló)

 

A jahrzeit mindig az elhalálozás zsidó naptár szerinti emléknapja. Szokás aznap (ha szombatra esik, akkor pénteken) meglátogatni a sírt és ott jótékony célra felajánlani egy összeget.

Előző este naplementekor (péntek este a gyertyagyújtás előtt) 25 órán át égő emlékmécsest gyújtanak. A legjobb e célra viaszgyertyát használni.

Helyes ezen a napon minél több időt a Tóra tanulásával eltölteni, vagy a Misná tanulmányozásával, s szokás az elhunyt nevének betűivel megegyező betűvel kezdődő Misná-fejezeteket átolvasni.

E napon minden imában kádist mondanak (mind gyászoló, mind rabbinikus kádist), s ha erre lehetőség nyílik, az emléknapot tartó legyen az előimádkozó. Van olyan szokás, hogy ilyenkor 5 gyertyát gyújtanak, a lélek 5 nevének (fokozatának) megfelelően. A Tórához is felhívják a jahrzeitot tartót, általában máftirnak.

A legfontosabb azonban az, hogy az elhunyt iránti kegyelet kifejezése is a zsidó hagyományok folytatásával, ápolásával történjen, hogy a most emlékezőnek is legyen majd aki ezt megteszi hosszú élete múltán.

J.D.

Várjuk a zsidó élettel, a háláchával kapcsolatos kérdéseiket.

Megjelent: Gut Sábesz 6. évfolyam 16. szám – 2015. február 16.

 

Megszakítás