A török származású Mehmet Kaplan nem először keltett botrányt Izrael-ellenes nézeteivel.

A svéd miniszterelnök bejelentette, hogy lemondott posztjáról Mehmet Kaplan lakásügyi miniszter, miután kiderült, hogy egy rendezvényen a náci Németországhoz hasonlította a zsidó államot, és kínos fényképek kerültek elő arról, hogy tavaly török ultranacionalistákkal vacsorázott. Stefan Löfven ugyanakkor hozzátette, hogy továbbra is “humanista és demokrata” meggyőződésűnek tartja a távozó zöldpárti politikust. Maga Kaplan is úgy nyilatkozott, hogy elítél mindenfajta szélsőséget, és elkötelezett az emberi jogok és a demokrácia iránt.

A 44 éves baloldali politikusról a napokban került elő egy videó arról, hogy 2009-ben részt vett egy szomáliai szervezet “iszlamofóbiáról” szóló vitáján, amelyen párhuzamot vont a nácik zsidóüldözése és Izrael palesztinpolitikája között. Izrael stockholmi nagykövete “mélyen antiszemitának” nevezte Kaplan kitételeit, ezt azonban a politikus visszautasította, azt állítva, hogy ő csupán Izrael politikáját kritizálta. “Egyértelműen nem vagyok antiszemita. Izrael-bírálatom nem tesz kevésbé kritikussá a svédországi antiszemitizmussal kapcsolatban” – írta válaszában. A svéd állami televízió beszámolója szerint egyébként Kaplan szoros viszonyt ápol Erdogan török államfővel, ami beleillik Ankara stratégiájába, hogy befolyásoljon nyugati kormányokat.

Ugyancsak a múlt héten kerültek elő olyan fotók a svéd miniszterről, amelyekből kiderült, hogy tavaly júliusban török szélsőségesekkel vacsorázott, köztük Ilhan Senturk-kal, a félfasiszta Szürke Farkasok svédországi vezetőjével. A 70-es, 80-as években számos erőszakos politikai akcióért felelt hírhedt szervezet tagja volt az a Mehmet Ali Agca is, aki 1981-ben a II. János Pál elleni merényletet elkövette. Kaplan azzal védekezett, hogy ő “csak vendég” volt. Vele együtt ott volt a vacsorán egyébként egy másik svédországi török vezető, Barbaros Leyani is, aki azért volt kénytelen lemondani posztjáról, mert egy áprilisi tüntetésen az “örmény kutyák” lelövésére szólított fel.

Nem ez volt az első eset, hogy a zöldpárti politikus szélsőséges hírbe keveredett. A svédországi Muszlim Tanács volt szóvivőjéről már miniszter korában kiderült, hogy kapcsolatban áll szélsőséges iszlamista szervezetekkel, köztük a vallási fanatizmust hirdető, antiszemita Milli Görüs-sel. Kaplan ezt elismerte, de a svéd televíziónak azt nyilatkozta, ez nem jelenti azt, hogy “mindenben egyetértene” ezekkel a szervezetekkel.

2010-ben ő is ott volt az ún, “gázai flotillán”, a Mavi Marmara hajón, amelyen Izrael gázai bojkottja ellen tiltakoztak baloldaliak és iszlamisták, ám az izraeli hadsereg elfoglalta a hajót, és a megtámadásukat követő összecsapásokban kilenc török aktivista meghalt. Kaplant az izraeliek őrizetbe vették, majd kitoloncolták az országból. 2014-ben kifejezetten hősökként méltatta azokat a fiatal svéd  muszlimokat, akik Szíriába mennek harcolni bármely oldalon (beleértve az Iszlám Államot is).

Mint arról beszámoltunk, az elmúlt években több svéd politikusoknak kellett magyarázkodnia különös megnyilvánulásai miatt. Maga Löfven kormányfő is minimum félreérthető kijelentést tett tavaly év végén, amikor közölte, hogy az izraeli késes merényletek szerinte nem minősülnek terrorizmusnak, Margot Wallström külügyminiszter pedig több esetben is megsértette a zsidó államot, izraeli forrásaink szerint elsősorban miatta igen feszült a svéd-izraeli viszony. A zsidóellenes atrocitásokról elhíresült Malmö polgármestere, Ilmar Reepalu pedig ezen atrocitások letagadása miatt vált ismertté, s elhíresült azon nyilatkozata is, mely szerint “mi nem fogadjuk el sem az antiszemitizmust, sem a cionizmust.”

Munkatársunktól

Kép: nrk.no