Dombóvár önkormányzata már régebb óta tervezte testvérvárosi kapcsolat kiépítését egy izraeli településsel, erre október végén kerítettek sort. “A kapcsolatfelvételt elsősorban az indokolta, hogy Dombóváron korábban igen szép számú zsidó lakosság élt” – olvasható a település honlapján, amit az 1885-ben épült zsinagóga vagy a mellette elhelyezkedő imaház is bizonyít.

Bár az épületek állaga az évek során jelentősen leromlott, a megmaradt falak, falfestmények és a bútorzat mind a régmúltról árulkodnak. Több jelentős zsidó származású vállalkozó élt Dombóváron, akik meghatározó szerepet játszottak a város gazdasági és kulturális életében. 1944. május 15. és 17. között feltehetően 622 zsidót hurcoltak el Dombóvárról koncentrációs táborokba, közülük körülbelül 90-en élhették túl a holokausztot. Az elhurcoltak emlékére 1947-ben emeltette a város a Mártírok emlékművét, az egykori gettó helyén pedig emlékszikla áll. Dombóvár határában fellelhető egy zsidó temető is, mely a mai napig értékes és hasznos információval szolgál az egykori közösségről.

Az önkormányzat igyekszik ápolni és őrizni a helyi zsidóság emlékét, melyben a Dombóvári Magyar-Izraeli Baráti Társaság, mint civil szervezet is segítségére van. Három évvel ezelőtt Dombóvárra utazott Kirjat Malachi város delegációja, ezért adott volt, hogy Dombóvár a település új vezetésével kívánja felvenni a kapcsolatot, melyben a Tel-Avivi Magyar Nagykövetség és Dombóvári Magyar-Izraeli Baráti Társaság is segítségére volt.

dombóvár

A dombóvári 4 tagú delegáció idén októberben utazott az izraeli Kirjat Malachiba, ahol nagyon szívélyesen fogadták a magyar küldöttséget. Szabó Loránd polgármester bemutatta Dombóvárt, tájékoztatta az ottani városvezetést az önkormányzat terveiről, a város zsidósághoz való kötődéséről, történelmi emlékeiről. A két település a kulturális kötődésen kívül gazdasági szempontból is mutat közös jellemvonásokat, ugyanis Kirjat Malachiban jelentős acélipari tevékenység folyik, a város gyógyszergyárral és húsüzemmel is rendelkezik. 

A találkozó zárásaként Szabó Loránd meghívta Kirjat Malachi vezetését Dombóvárra a Hat vár hat rág programra és a holokauszt megemlékezésre.

Forrás: Dombóvár önkormánytatának honlapja