Nyaralni megy és nincs senki, aki locsolná a növényeket? Száraz kórók várják, amikor hazaér? Ennek vége! Egy izraeli startup, a TomGrow olyan technológiát fejlesztett ki, amely öntözi a növényeket és hat hónapig biztosítja számukra az összes szükséges tápanyagot – írja az israel21c.org.

A cég kitalálta a hagyományos talaj alternatíváját, amely vízzel (is) töltött gélkockákból áll. 

A TomGrow vezérigazgatója, Rotem Brakin MediumX-nek nevezi a cég kockáit, és „programozható növekedési közegként” hivatkozik rájuk. Ez annyit jelent, hogy a kockák a konkrét növényeknek megfelelő vízzel és tápanyagkeverékkel vannak megtöltve. Az áfonyának például más savszintre van szüksége, mint a paradicsomnak.

A növények határozzák meg, hogy milyen gyorsan veszik fel a vizet és a tápanyagokat. Egy vezeték nélküli érzékelő minden kaspóban figyeli, hogy mi maradt a kockákban, és naponta jelentést küld a TomGrow felhőjébe, majd a felhasználó telefonjára vagy számítógépére. Tehát a tengerparton pihenve is figyelhetjük, mivel töltik idejüket otthon a növényeink.

A technológiát először izraeli irodákban, szállodákban, kórházakban és bevásárlóközpontokban lévő dísznövényeken tesztelik. A termék 2023-ban jelenhet meg Európában.

Idén nyáron tehát még gondoskodni kell a locsolásról sajnos, de a jövőben már sokkal könnyebb lesz a helyzet!

Fotó: Katya Ross on Unsplash

Megszakítás