Avraham Elimelech Firer rabbi, híres cháredi orvosi tanácsadó Izrael rabbi nagyságainak („gedojlim”) üzenetét hangsúlyozza közleményében, hogy az emberek oltassák be magukat a koronavírus ellen.

Ráv Firer prominens cháredi rabbi, a Ezra LeMarpeh non-profit – elsősorban a rászorulók orvosi ellátását biztosító – szervezet alapítója, közleményt adott ki, amelyben izraeli Tóra-nagyságok véleményét idézte, hogy akinek csak lehetősége van, oltassa be magát a koronavírus ellen. Firer külön hangsúlyozta azt is, hogy az oltási eljárás semmiféle veszélyt nem okoz.

Firer rabbi közleményéből megtudhatjuk, hogy tekintélyes rabbik kérték fel, hogy vizsgálja meg a koronavírus elleni vakcinát, majd a felelősségteljes ellenőrzés után referáljon Ráv Shmaryahu Yosef Chaim Kanievsky (szül. 1928), a „Steipler gáonként” is emlegetett izraeli poszeknek, továbbá Ráv Yerachmiel Gershon Edelsteinnek (szül. 1923), a bné bráki Ponevetch ros jesivájának és a Degel HaTorah izraeli párt vallási vezetőjének, illetve Ráv Shalom Cohen (szül. 1931) vezető szefárd rabbinak, a Porat Yosef Jesiva vezetőjének, a Shas izraeli párt vallási vezetőjének.

Miután Ráv Firer a három vezető rabbival átbeszélte a vakcina körül szerzett tapasztalatait, megegyeztek abban, hogy nevükben is kijelentheti, hogy „aki csak teheti oltassa be magát”, mert az oltóanyag kidolgozását és szabadalmaztatását a világ legmagasabb standardjai szerint végezték, így beadatása körül semmiféle veszély nem merül fel.

Firer rabbi annyit tett még hozzá, hogy az allergiában szenvedők az védőoltás beadása előtt konzultáljanak háziorvosukkal, illetve miután az önkéntes kísérleteket 16 éven felüli személyekkel végezték, ezért a fiatalabbak megtehetik, hogy várnak míg az idősebb korosztály átesik az oltásokon.

Az izraeli 12-es csatorna (Keset 12) információi szerint Izraelbe a jelenlegi 313 ezer oltóanyag mellé a napokban további 300 ezer ampullányi érkezik. December végéig pedig még mintegy 3,8 millió adagot importálnak az országba, mely körülbelül két millió lakos számára lesz elegendő. Izraelben egyébként az oltások most vasárnap kezdődnek, először az egészségügyi dolgozóknál, illetve az idősek otthonok lakóinál.

 

Cseh Viktor

 

Forrás: www.vosizneias.com