Egy izraeli cég olyan életmentő eszközt fejlesztett ki, mely automatikusan ellenőrzi a vese működését.

Az akut veseelégtelenség világszerte mintegy 19 millió embert érint, és egyedül az Egyesült Államokban évente 300 ezer ember haláláért felelős. Az intenzív osztályokon ápolt betegek hatvan százalékát érinti. Az izraeli Jokneám Ilitben működő, egészségügyi technológiával foglalkozó Serenno Medical elnevezésű cég olyan, úttörő jelentőségű eszközt fejlesztett ki, amely automatikusan monitorozza a vesefunkciókat, és felismeri a kórházban fekvő betegek esetleges vesekárosodását.

A cég szakértői szerint a vesefunkciók folyamatos figyelemmel követése segít az akut veseelégtelenség korai felismerésében. Ez a probléma a kórházban fekvő betegek körében ismert szövődmény, mely nagy mértékben megnöveli a halálozást a kórházi tartózkodás alatt, vagy azt követően. A problémát, fent említett gyakorisága mellett súlyosbítja, hogy – míg a többi életjel monitorozására már nagyon pontos és teljesen automatikus gépek állnak a túlterhelt kórházi személyzet rendelkezésére – mindeddig csak manuális módon lehetett figyelni a bajt jelző vesefunkciókat, ezért az esetleges vesekárosodásra olykor csak későn figyelnek fel.

„A teljességgel automatizált Serenno rendszer megoldást kínál a problémára” – mondta Tomer Lark, a cég vezérigazgatója. – „Eszközünk segítségével a nővérek sokkal több adathoz jutnak a páciens vizeletét illetően, és azonnal figyelmeztetést kapnak a vesefunkciók bármilyen változásáról, így több idejük marad a betegek szükségleteinek kielégítésére.” A kutatás a Brüsszeli Egyetemi Kórház kérésére indult, amikor Dr. Manu Malbrain kórházigazgató egy másik probléma monitorizálásának megoldására kérte fel a Serennót alapító Noám Hádászt. Miközben ezen a fejlesztésen dolgoztak, a vizeletmennyiség monitorizálásának problémáját is sikerült megoldaniuk.

A vizeletkiválasztás normális esetben folyamatosan végbemegy, ám ha – akár rövid időszakokra is – szünetel, az veseproblémák kialakulását jelzi. A Serenno rendszere ezt a folyamatot figyeli, és azonnal érzékeli a legkisebb változást is, így „akkor tudja értesíteni az egészségügyi személyzetet, amikor még van idő a beavatkozásra és a további károsodások megelőzésére” – mondta a szakember. A Sentinel nevű szerkezet teljes összhangban működik a többi kórházi felszereléssel, egyszerű és költséghatékony megoldást kínálva egy széles körben ismert problémára. Gyorsan és nem invazív módon felszerelhető, illeszkedik a bonyolult kórházi szerkezetekhez és környezethez, és bármilyen állapotú betegnél alkalmazható.

zsido.com

Forrás: JPost