IZRAELI HÉTKÖZNAPOK

A miniszterelnök bankszámlája – közpréda

Ki ismeri a kémet ?

„Ilyen ügyről, (nem)madár-füttyről…”

A miniszterelnök bankszámlája – közpréda

Ez is csak Izraelben történhet meg:

A Mááriv első oldalán nemrégiben egy csekk, amit Szárá, Benjámin Netanjahu felesége küldött, (az általa előzőleg menesztett nörsznek, aki a gyerekeivel foglalkozott). A csekk fotóján világosan látható volt a bankszámla száma, a bankfiók címe, stb.

Még aznap felhívta a bankfiókot az izraeli katonai rádió egyik riportere, aki bemondta a számlaszámot, valamint a Netanjahu nevet és információt kért a számla állásáról. A tisztviselőnő mindent elmondott, mennyi pénz van a számlán, milyen összegek jöttek be utoljára, stb, stb. A riporter kérésére az oktondi tisztviselőnő hajlandó lett volt egy összeget lekötni rövidlejáratú befektetésre (Pákám) de a telefonáló „Netánjáhu” az utolsó pillanatban „meggondolta magát”….

A hadsereg rádiójában nagy feneket kerítettek a szenzációnak, amit az ITIM hírügynökség a napilapoknak is megküldött. A Discount bank szóvívője szerint a tisztviselőnő „meggondolatlanul járt el”, ámbár Izraelben általános gyakorlat hogy telefonon adnak információt a jelentkezőnek – ha az tudja számla számát…

Ki ismeri a kémet ?

Alexander Redlisz, a neves izraeli teniszbajnok, a válogatott tagja, aki évekkel ezelőtt alijázott a volt Szovjetunióból, de mint most kiderült, pénzért kémtevékenységet folytatott ex-hazája javára. A letartóztatásban lévő teniszező bevallotta vétkét és kérte, büntessék meg, mert megérdemli a büntetést. Az izraeli sajtó széles teret szentel az esetnek.

„Ilyen ügyről, (nem)madár-füttyről…”

Egy izraeli biróság megtiltotta egy ránánái háziasszonynak, hogy napi két óránál többet fütyörésszen lakásában – nyitott ablaknál – mivel az zavarja a szomszédok nyugalmát. Az elkeseredett szomszédok a birósághoz fordultak miután visszatérő kérésük, hogy a szomszédnő halkabban fütyüljön rájuk – vagy zárja be az ablakot – süket fülekre talált. Izraelben még nem volt precedens hasonló perre….

Megjelent: Gut Sábesz 1. évfolyam 12. szám – 2014. július 21.

 

Megszakítás