Önkéntes segítők utaztak a moldáv-ukrán határra, hogy ott fogadják mókás ruhákba öltözve a több napos utazástól meggyötört embereket. Megjelenésük és tréfálkozásuk nemcsak a gyerekek számára jelent örömet, hanem a háború borzalmai elől menekülő felnőttek arcára is mosolyt csal – írja a Times of Israel.

Az izraeli segítők nem most viselnek először bohócruhát. Mindannyian okleveles bohócdoktorok, mesterségüket tanfolyamon sajátították el és egészségügyi intézményekben gyakorolták. Tevékenységüket az Álomdoktorok szervezet fogja össze, amely 30 izraeli kórházzal működik együtt.

A bohócok két csoportban érkeztek Moldovába. Először Chaim Pinchas Saltzman főrabbi hívására mentek, majd a menekültek fogadására kiutazott, orvosokból, nővérekből és pszichológusokból álló delegáció kérte, hogy segítsék a munkájukat. Az izraeli orvosok jól ismerik a bohócdoktorokat és tudják, hogy rendkívüli eredményeket képesek elérni a betegek lelkiállapotának javításában, ami nagyban kihat a testi gyógyulásukra is. Hamarosan a lengyel-ukrán határra is érkezik egy bohóccsapat és már Izraelben is foglalkoznak az egyre nagyobb számban érkező menekültekkel.

A moldovai határon négy bohóc dolgozik, páronként váltva egymást. Szorosan együttműködnek a helyi zsidó szervezetekkel és a moldovai kormánnyal is. A határállomás mellett a menekülttáborokat is látogatják. A siker hatalmas és időnként nem várt reakciókat eredményez:

„El sem hiszem, hogy éppen önök segítenek nekünk azok után, amit a népünk a zsidókkal tett a második világháború alatt – mondta egy kisgyermekével menekülő ukrán férfi”

– számolt be Zaza bohóc, polgári nevén Reut Schiffman-Coref, aki a Jeruzsálem mellett fekvő Givát Jeárimból érkezett Moldovába, és a fővárosi Sááréj Cedek kórházban szokott önkénteskedni.

„A bohóckodással nagyon jól tudjuk oldani az emberek feszültségét. A legirracionálisabb módon teremtünk racionális helyzetet egy teljességgel irracionális világban”

– magyarázta, majd hozzátette:

„A bohócokhoz mindenki másképpen áll hozzá. Sok felnőttnek nem engedi a büszkesége, hogy elfogadjon egy ölelést, de a bohócokkal kivételt tesznek.”

Az izraeli bohócok közül ketten Ukrajnából származnak. Egyikük Harkivban, másikuk Kijevben született és a háború kitörése óta élénken figyelik a fejleményeket. Dr. Micháel Glinberg, az orvosi csapat tagja a moldovai Kisinyovban nőtt fel és 31 évvel ezelőtt vándorolt Izraelbe. Jelenleg az asdodi Ászutá kórházban dolgozik és most látogatott vissza először Moldovába. Rendkívül megviselték az átélt élmények, bár orvosi segítségre keveseknek volt szüksége.

„Egy rákos beteget láttunk el infúzióval, levezettem egy kijevi béranya szülését, majd segítettem átvinni a csecsemőt a határon várakozó izraeli házaspárhoz. Foglalkoztam egy autista fiúval, akinek csúnyán elfertőződött a lábsérülése, mert a harcok miatt a szülei nem tudták beszerezni neki a gyógyszereket az ostrom alatt álló Mikolájivban. A pszichológusok pedig az összetört lelkű emberek vigasztalásában segédkeztek. Az az igazság, hogy a bohócdoktorok végezték a legfontosabb munkát. A csapatba inkább 24 bohócot és négy orvost kellett volna tenni, nem pedig fordítva” – mesélte.

Címlapkép: flickr

Megszakítás