1768 nyara izgalmas időszak volt az amszterdami zsidó közösség számára. Az askenáz hitközség vezetősége látogatásra invitálta a királyi ház frissen összeházasodott tagjait, V. Vilmost, Oránia és Nassau hercegét, valamint hitvesét, Wilhelmina hercegnőt, II. Frigyes porosz király húgát.

V. Vilmos három éves korában került a trónra, így hivatalosan már 1751 óta a Holland Köztársaság helytartója volt, de házasságkötéséig anyja, majd más régensek uralkodtak helyette.

A zsidó közössé elöljárói szerettek volna minél jobb kapcsolatot kialakítani az uralkodóházzal, hogy a holland zsidók jogain ne essen csorba, miután az új uralkodó átveszi az ország irányítását.

Az amszterdami pinkász, azaz a hitközségi nyilvántartás arról tanúskodik, hogy az 1768 júliusára tervezett látogatás előtt izgatott készülődés zajlott a közösségben, mely a legjobb benyomást akarta kelteni a hercegi párban. A nagy esemény tiszteletére imákból és zsoltárokból álló imakönyvet szerkesztettek. Fontos volt számukra, hogy a vendégek is értsék, hogy pontosan mi zajlik az üdvözlő ceremónia során, ezért a jeles alkalomra készített imakönyvet háromféle változatban nyomtatták ki. A díszkiadásból csupán két darab készült a hercegi pár számára. Ez különleges kötést kapott, és papír helyett szaténra nyomtatták. A héber szöveg mellett holland fordítást helyeztek el. Készült továbbá ötven darab, piros szaténba kötött, papírra nyomott, kétnyelvű változat is, melyeket a király ház tagjai kaptak meg. A harmadik, legegyszerűbb variánsból ötszáz darabot nyomtattak a zsidó közösség tagjai számára, ezek csupán a héber szöveget tartalmazták. A nyomdai munkálatokat Amszterdam híres zsidó nyomdája, a Proops végezte.

Az imakönyv a bibliai Eszter könyvéből kölcsönzött „Fény és öröm a zsidók számára” címet kapta. A ceremónia elején a hitközség vezetője átnyújtotta a hercegi pár számára készített különleges kiadású imakönyveket, melyek – a feljegyzés tanúsága szerint – elnyerték Wilhelm és Wilhelmina tetszését.

Az Izraeli Nemzeti Könyvtár birtokába a királyi család számára nyomtatott változatból került két darab. Az egyik, tökéletes állapotban fennmaradt kötet korábban Sigmund Seeligman rabbi magángyűjteményében volt. A másik, piros szaténborítását vesztett imakönyv az olaszországi, héber kéziratokat és könyveket őrző Valmadonna gyűjtemény részét képezte, mely 2017-ben került Izraelbe. A világon még egy ilyen imakönyvet tartanak nyilván, mely a londoni British Library tulajdona.

Egy újabb vizsgálat megállapította, hogy az Izraeli Nemzeti könyvtár sokkal nagyobb kincset őriz, mint azt korábban gondolták: a borítását vesztett imakönyvről kiderült, hogy a királyi pár számára összesen két példányban készült, szaténra nyomtatott változat egyik darabjáról van szó. A kötetet több mint száz évvel ezelőtt adományozta egy lengyelországi gyűjtő, Dr. Joseph Chazanowich a gyűjteménynek. Azt nem sikerült kideríteni, hogy a különleges ajándék miként került Lengyelországba. Annyi bizonyos, hogy a hercegi pár nem tulajdonított különösebb figyelmet a hitközség ajándékának, mert a másik példány nyom nélkül eltűnt és a zsinagógabeli látogatásról sem maradt fent semmilyen kiadvány a holland könyvtárakban és múzeumokban.

zsido.com

Forrás: NLI

Ez a cikk azért jelenhetett meg, mert olvasóink egy része tavaly az EMIH-nek ajánlotta fel a személyi jövedelemadója 1 százalékát. Erre a segítségre idén is szükségünk lesz.

zsido.com szerkesztősége azért dolgozik, hogy olvasóink minél érdekesebb és sokszínűbb tájékoztatást kapjanak a zsidóságot érintő hazai és nemzetközi eseményekről, valamint a judaizmussal kapcsolatos kérdésekről.

A munkánkat az 1 százalékos felajánlások teszik lehetővé. Ezért arra kérjük minden kedves olvasónkat, hogy támogassa adója 1 százalékával az EMIH-et, a zsido.com fenntartóját.

Az EMIH technikai száma: 1287