Az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) szerint a szúnyogok évente mintegy 2,7 millió ember haláláért felelősek. A szúnyogok nem csupán kellemetlenséget jelentenek, hanem olyan betegségeket is terjesztenek, mint a malária és a sárgaláz. A kutatók, köztük az izraeli Dr. Jonathan Bohbot is, olyan új megoldásokon dolgoznak, amelyek szúnyogmentessé teszik a környezetet.

Dr. Bohbot, aki entomológus (rovartan) a Jeruzsálemi Héber Egyetem környezetvédelmi karán, úttörő szerepet játszott egy olyan molekula felfedezésében, amely hatásos szúnyogriasztóként szolgálhat – írja a nocamels.com.

A kutató a szúnyogok szaglását elemzi, hogy rájöjjön, milyen molekulák riasztják el, vagy vonzzák ezeket a rovarokat.

A jelenlegi rovarriasztók nem igazán jók, nem elég hatékonyak, új megoldásokat kell találni – hangsúlyozza a kutató.

HUJI Bites: Dr. Jonathan Bohbot, Assistant Professor of Entomology at Hebrew University

HUJI BITES – An Intellectual Snack from The Hebrew University of JerusalemDid you know that there is more to Mosquitoes than their stinger. Their sense of s…

„A szúnyogriasztók Szent Grálja az lesz, ha találunk egy olyan természetes vegyületet, amely nagyobb távolságból taszítja a szúnyogokat. Ezzel egy egész területet – egy szobát vagy egy erkélyt – tudnánk megvédeni, miközben az ember a szabadban élvezheti a vacsoráját” – mondja Dr. Bohbot.

Miközben a globális felmelegedés tovább növeli a szúnyogok populációját, minden eddiginél nagyobb szükség van biztonságos szúnyogriasztókra – olvasható a cikkben.

Címlapkép: Jane Stroebel on Unsplash