A Heinz márkanév az Egyesült Államokban egyet jelent a ketchuppal, ám Izraelben komoly presztízsveszteséget volt kénytelen elkönyvelni. A háttérben konkurenciaharc rajzolódik ki.

Az izraeli egészségügyi minisztérium döntése értelmében a terméken nem szerepelhet mostantól, hogy „paradicsom sűrítmény”, csak annyit írhatnak rá: „paradicsom ízesítésű”. A döntés hátterében az izraeli élelmiszergyártó cég, az Osem lobbitevékenysége fedezhető fel, ők uralják a ketchupkereskedelem nagy részét az országban – írja a forward.com.

Izraelben sokat panaszkodnak az emberek arra, hogy a helyi, monopol helyzetben lévő cégek – különösen az élelmiszerpiacon – torzítják a gazdaságot, ami magas árakhoz vezet, például a tejtermékeknél is.

A már említett Osem még az év elején a kiskereskedőknek írott levelében azt állította, hogy tesztelte egy meg nem nevezett európai laboratóriumban a Heinz termékeit és megállapította: nem 61, csak 21 százalék sűrítményt tartalmaz, az izraeli sztenderd pedig 41 százalék.

A levél kirobbantotta a háborút az izraeli élelmiszeripari óriás és a Heinz termékeit forgalmazó cég, a Diplomat között. Az amerikai márka forgalmazója közleményében azt írta: „nyilvánvaló, hogy az Osem boldog lenne, ha csak az ő termékeiket lehetne Izraelben forgalmazni, de állításaiknak semmi alapjuk nincs”.

A Haaretz információi szerint a Diplomat most a minisztériumhoz fordult, hogy visszaszerezzék korábbi besorolásukat.

 

Kép: forward.com

Megszakítás