Talal herceg történelmet írhat izraeli látogatásával a közel jövőben.

Al-Valid bin Talal szaúdi herceg lehetséges izraeli útjáról számolt be nemrég a Jerusalem Post. A hír megjelenése után ellentétes információk láttak napvilágot, a kérdés azonban nyitott maradt: vajon tényleg elképzelhető, hogy a herceg áttörést hoz majd az arab-izraeli békefolyamat történetében?

A Jews News értesülései szerint eddig nem jelent meg hivatalos tagadása a lábra kelt feltételezésnek, ami bizakodásra adhat okot azok számára, akik Anvar Szadat egykori egyiptomi elnök történelmi látogatásával közel azonos jelentőségű eseményre számítanak a szaúdi uralkodó részéről.

Talal herceg izraeli útja – mely során az eddigi hírek szerint az al-Aksza mecsetben is imát mond a fejedelem – azért sem elképzelhetetlen, mert az uralkodó maga is több olyan kijelentést tett a közelmúltban, ami előre vetítheti ezt a lehetséges forgatókönyvet.

A Közel-Keleten élő muszlimokat felszólította, hogy „vessenek véget a zsidó emberek elleni abszurd gyűlöletnek”, valamint elárulta: Szalman király arra kérte, nyisson közvetlen párbeszédet az izraeli értelmiséggel annak érdekében, hogy békés kapcsolat épülhessen ki Izrael arab szomszédjaival. A szaúdi uralkodó a közel-keleti régióban növekvő antiszemita hullámot is elítélte és arra is akadt példa, hogy elismerően nyilatkozott Izraelről, mint a térség egyetlen demokratikus országáról.

A két állam között működő titkos diplomácia ismerői szerint eddig öt, zárt ajtók mögötti tárgyalásra is sor került a közös fenyegetést jelentő iráni nukleáris program kapcsán, és a bécsi döntés csak tovább erősítheti a két ország közeledését.

zsido.com

 

Kép forrása: jewsnews.co.il

Megszakítás