Több elhúzódó válság vezetett az elmúlt hetekben a megnövekedett palesztin erőszakhoz, terrortámadásokhoz: a továbbra is megoldatlan, kilátástalannak tűnő gázai helyzet, az izraeli kormány településpolitikája és az, hogy a politikai szélről hirtelen a középpontba került a jeruzsálemi Templom-hegyen való zsidó imádokzás kérdése (az ima ma még csak a muszlim hívek számára lehetséges a zsidóság számára történetileg és vallásilag is kulcsfontosságú helyen). Ez természetesen nem jelentheti azt, hiszen a tények nem támasztják alá, amit a mainstream média próbál sugallni, hogy lényegében izraeli lépések provokálják ki a palesztin erőszakot: azt a szélsőséges iszlamisták és maga a Palesztin Hatóság vezetői gerjesztik nyíltan (izraeli lapok szerint ez "a palesztin elnök, Mahmúd Abbász intifádája").

A nemzetközi lapok is már egy új intifáda lehetőségét vetítették előre azután, hogy október végén palesztin terroristák meggyilkolták az általuk "szélsőjobboldalinak" nevezett Yehuda Glick rabbit . Glick valóban harcolt a Templom-hegyi zsidó imádkozás jogáért, de amint azt az Izraelről szóló mítoszokat folyamatosan cáfoló Honestreporting.com médiaportál megírta, semmilyen kirekesztést nem képviselt, sőt, az összes vallás számára sürgette az Óváros szent helyén történő imádkozást. Egyre több a gyilkossági szándékkal elkövetett autós tömegbe hajtás, és főként Jeruzsálemben nagyon sok a késeléses merénylet, és  felgyújtottak zsinagógát, sőt mecsetet is.

Az elkövetők a Hamász és az Iszlám Dzsihád tagjai, de meg nem erősített hírek szerint a beszivárgó IS is fokozódó szerepet játszik a terrortámadásokban. Az eddigi legsúlyosabb merényletet néhány napja, a kelet-jeruzsálemi ultraortodox Har Nof negyed zsinagógájában követték el: pisztolyokkal és baltákkal felfegyvezett támadók megöltek négy rabbit és megsebesítettek hat másik embert. A két támadót a rendőrség hét percen belül lelőtte. (Az ügyben leszerepelt a média is: a CNN "Négy izraeli és két palesztin halott" címmel adott beszámolót, elmosva a különbséget tettes és áldozat között, ráadásul úgy tudták, a támadás mecsetben történt, nem zsinagógában.) A The Jewish Press november közepi összesítése szerint egyébként előtte, csak egyetlen héten 240 zsidóellenes terrortámadás történt Izraelben, két halottal és 23 sebesülttel.

Az "erőszak spirálja" kitétel azért is hamis, mert morális egyenlőséget tesz a merénylők és a (potenciális) áldozatok cselekedetei, támadás és önvédelem közé. A Templom-hegyi status quo megváltoztatása, a zsidó és keresztény hívek beengedése nyilvánvalóan nem szolgáltathat ürügyet gyilkos merényletekre. Gianni Pittella, az Európai Parlament (EP) szociáldemokrata frakcióvezetője mégis arról beszélt, hogy az uniónak biztosítania kell "mindkét oldal szélsőségeseinek" megállítását. És miközben Pittela hangsúlyozta, hogy az EU-nak jóval aktívabban kellene résztvennie a közel-keleti rendezésben, azt követelte, hogy Izrael egyoldalúan engedje szabadon az összes bebörtönzött politikai foglyot, beleértve az 55 éves veterán terroristát, Marwan Barghuthit, akit Izraelben ötszörös életfogytiglanra ítéltek terrorista gyilkosságaiért.

"A borzalmas igazság az, hogy az arab szomszédaink által elkövetett összes zsidóellenes mészárlást többé-kevésbé az iszlám zsidógyűlölet motiválta" – írja elemzésében a The Jerusalem Post kolumnistája, Caroline B. Glick, aki szerint az elit számára kényelmetlen igazság az, hogy "amit ma Jeruzsálemben látunk, az nem egyszerűen palesztin terror, hanem iszlám dzsihád." A szerző emlékeztet rá, hogy semmilyen "zsidó provokáció" nem előzte meg a merényleteket, és nem a "megfeneklett békefolyamat" motiválta az elkövetőket, hogy pl. zsidó kisbabákat gázoljanak el az utcán. "Az ok, amiért a terroristák úgy döntöttek, hogy zsidókat fognak ölni, az, hogy zavarja őket az a tény, hogy Izraelben a zsidók szabadon élnek" – állapítja meg a JP publicistája, történelmi visszatekintésekben bővelkedő írásában.

Megszakítás