Egy friss terv szerint a következő tíz évben 17 százalékról 30 százalékra emelkedik a megújuló energia használata Izraelben. Az energiaügyi miniszter szerint a lépés 93%-kal csökkenti majd a légszennyezést és fejenként 50 százalékkal az üvegházhatású gázok kibocsátását. A végrehajtás összesen 80 milliárd sékelbe (7200 milliárd Ft) kerül.

Az energiaügyi miniszterként második ciklusát kezdő Juvál Steinitz a közösségi médiában kifejtette: „E lépés környezetvédelmi jelentősége abban áll, hogy a szenet és a szennyező anyagokat napenergiával és természetes gázzal helyettesítjük”.

Amennyiben a terv megvalósul, úgy Izrael energiaszükségletének több mint 80%-át fedezik majd napenergiával. „80 milliárd sékeles beruházásról beszélünk a következő tíz év során, mely nagyszerű gazdasági motorként szolgál majd, számtalan munkát teremt és csökkenti a szennyezést.” – mondta a miniszter.

Steinitzre az utóbbi időben komoly nyomás nehezedett, hogy a párizsi egyezmény keretein belül eredetileg megállapított 17%-os célkitűzést emelje meg. A minisztert emellett komoly kritika is érte, mivel az általa igen erősen támogatott természetes gázt tiszta energiaként állította be, holott, bár a szénnél kisebb mértékben, de ez is szennyező fosszilis üzemanyag. A környezetvédelmi szakemberekből, tudósokból és kutatókból álló csoportok arra ösztönözték a minisztert, hogy gondolja át a gázzal üzemeltetett erőművek telepítését, mivel azok évtizedekre elavult és nem környezetbarát technológiákhoz láncolnák az izraeli gazdaságot.

Tavaly nyáron az izraeli Energiaügyi Minisztérium és az Elektromos Művek kampányt indított, hogy meggyőzzék a lakosságot arról, hogy minél több napelemet telepítsenek a háztetőkre. Az így keletkezett energiatöbbletet pedig, betáplálva azt a rendszerbe, pénzzé teheti, és így csökkenthetik a szennyezést. Bár egyre több családi ház és intézmény tetejére kerülnek napelemtáblák szerte Izraelben, a megoldás széles körű elterjedését hátráltatja a jelentős bekerülési költség és a hosszú távú megtérülési idő, mert az ilyen jellegű rendszerek ára 55 ezer és 150 ezer sékel között mozog, és csak nyolc-tíz év elteltével kezdenek profitot termelni.

zsido.com

Forrás: TOI