Az Energiaügyi Minisztérium a megújuló energia arányát 30 százalékosra emelné 2030-ra.

A Ben-Gurion Egyetem kutatói azon dolgoznak, hogy városi körülmények között a leghatékonyabban lehessen elhelyezni a napelemeket, különös tekintettel a sokfajta tetőre. Egy épületeket osztályozó algoritmust fejlesztettek ki, amely kezelni tudja a különböző geometriájú helyszíneket – olvasható a timesofisrael.com cikkében.

A vizsgálatra a Dél-Izraelben található Kiryat Malakhit választották, amiről nagyfelbontású, geometriailag korrigált légifelvételt készítettek még 2012-ben. Így most már a város gyakorlatilag összes házának tetejét ismerik, és nagy hatékonysággal tudják optimalizálni a napelem panelek elhelyezését. Ez az első alkalom, hogy ilyen pontosan felmértek egy egész várost.

Az Energiaügyi Minisztérium tavaly kampányt indított, hogy minél több izraelit győzzön meg a napelemek használatának előnyeiről, akik pénzt is kereshetnek a hálózatba betáplált energiával és hozzájárulhatnak a környezet védelméhez is. Eddig jellemzően mezőgazdasági, ipari, kereskedelmi rendeltetésű épületekre tettek napelemeket. Tavaly összesen 13 ezer tetőn volt ilyen rendszer, ezt idén év végiéig szeretnék megduplázni. 

zsido.com

Kép: timesofisrael.com