Természetesen csak a gyógyászati alkalmazás területén.

Amikor Ászi Náim, egy izraeli autista fiú elkezdte rendszeresen a falba verni a fejét és más módon kárt tenni magában, szülei és orvosai számos pszichiátriai gyógyszerrel próbálták kezelni – mindhiába.

“Borzasztó állapotba került, félelmetes volt. “- emlékezett vissza Riki Náim-Blumenfeld, a fiú édesanyja. Ezután vették fel Ászit a jeruzsálemi Sááréj Cedek kórház kutatási programjába, ahol kannabisz tartalmú gyógyszerekkel kísérleteznek. A kezelés eredményes volt. Azóta négy év telt el, és a fiú élete gyökeresen megváltozott: kirándul, moziba jár, zenét hallgat, külföldre utazik és társaságba jár. Később Ászi szintén autizmussal küzdő húga is megkaphatta a kannabisz tartalmú gyógyszert, mely feloldotta kóros szorongását. “Színházba járunk, úszunk a tengerben, beülünk egy kávézóba, egyszóval normálisan élünk.” – mondta az édesanya.

A Dr. Ádi Árán gyermek ideggyógyász vezette programban először hatvan, autizmussal élő gyermek vett részt. A kutatás második fázisába újabb száz gyermeket vontak be. A kutatók célja az, hogy az amerikai szövetségi gyógyszerhatóság engedélyt adjon kannabisz hatóanyagú, kísérleti gyógyszerükre. Az engedély kiadása után már nem vonatkozna a marihuána importját tiltó amerikai korlátozás a készítményre és jelentősen nőne az izraeli kannabisz alapú gyógyszerkutatás hírneve is. Az engedély továbbá megnyitná a kapukat az orvosi marihuána-felhasználást engedélyező országok piacaira is. Az érdeklődők között szerepel Svájc, Belgium, Hollandia, Portugália, Csehország és Románia.

A felmérések szerint 2024-re az orvosi marihuána világpiaca elérheti a 33 milliárd dollárt. Jelenleg ez az összeg alig haladja meg a 10 milliárd dollárt. A növekedés oka, hogy egyre szélesebb körben ismerik el a kannabisz jótékony hatását a krónikus fájdalmak, a Sclerosis Multiplex, a rák és bizonyos gyulladásos betegségek esetén.

Az izraeli törvényhozás már előkészített egy tervezetet, mely lehetővé tenné az orvosi marihuánát tartalmazó készítmények exportját. A Kneszet várhatóan 2018-ban fogadja el a törvénymódosítást, melyet az egészségügyi miniszter, Jáákov Litzman is támogat, aki eddig 100 millió sékelt hagyott jóvá kutatásra és fejlesztésre ebben a témában. A felmérések szerint a törvény hatályba lépése évi 4 millárd sékel (300 milliárd forint) bevételt jelenthet az izraeli gazdaságnak.

A gyorsan bővülő piacon olyan versenytársakkal kell megküzdeni, mint Kanada, Hollandia, Uruguay vagy Kolumbia. Az izraeli kutatók a zsidó állam különösen magas színvonalú mezőgazdasági technológiáiban bízva vélik úgy, hogy termékeik világelsők lehetnek.

“Amikor lehetővé vált Izraelben a marihuána orvosi célú termesztése, rögtön a más zöldségek esetén már bevált, különleges eljárásokat alkalmaztuk. Az állam felügyelni fogja, hogy csak a legmagasabb minőségű termékek kapjanak forgalmazási engedélyt.” – közölte az egyik érintett cég szakembere.

Az izraeli Egészségügyi Minisztérium eddig nyolc cégnek adott termesztési engedélyt. Ez a szám idén ötvenre növekszik. Amerikai cégek is elkezdtek érdeklődni az izraeli technológia iránt, és már 125 millió dollárt be is fektettek a helyi cégekbe.

zsido.com

Forrás: Bloomberg