Ros hásáná, a zsidó újév alkalmával Ron DeSantis, Florida állam kormányzója bejelentette, hogy hamarosan elérhetőek lesznek a „Florida Izrael mellett áll” felirattal ellátott rendszámtáblák. Az Izraeli-Amerikai Bizottság (IAC) örömmel fogadta a hírt, mely „megerősíti a Florida állam és Izrael polgárai közötti szoros köteléket”.

„Ez az a fajta gesztus, amiért Florida mindig is különösen népszerű volt az Amerikában élő izraeliek között. Hosszú ideje fennálló, közeli barátságról tanúskodik. A Florida és Izrael közötti, széles körű együttműködés a kereskedelmi kapcsolatokon kívül a közös értékrenden és a legfejlettebb technológia iránti elkötelezettségen is alapszik. Ezen felül Florida sok éve a zsidóellenesség és a megkülönböztetés elleni küzdelem egyik élharcosa. Erre jó példa a BDS-mozgalom ellen hozott törvény, illetve az IRHA antiszemitizmus definíciójának elfogadása. Nagyra értékeljük a szolidaritás ismételt kifejezését és örömünkre szolgál, hogy az Amerikában élő izraeliek közössége része lehet ezen örvendetes fejleményeknek. Köszönetünket fejezzük ki DeSAntis kormányzónak és a floridai törvényhozásnak. Boldog és édes évet kívánunk”” – mondta Shawn Evenhaim, az AIC egyik vezetője.

Az Izrael-párti rendszámtábla végleges dizájnjáról még nem született döntés. Florida lakói harminc napon keresztül nyújthatnak be terveket, s ezekből választják ki a legmegfelelőbbet. A versenyt az IAC szponzorálja és a Művészek Izraelért szervezet felügyeli. A zsűri résztvevői a rendszámtábla ügyét felkaroló törvényhozási tagok közül kerülnek ki.

Miután elkészül a rendszámtábla végleges változata, előértékesítési akció keretében háromezer darabot kínálnak majd megvételre. Az ebből befolyt összeg egy részét a Miaimban működő zsidó mentőszolgálat, a Hatzalah számára utalják át.

„Hihetetlenül megtisztelő gesztus ez a kormányzótól, aki a tavalyi évben egy igen sikeres kereskedelmi missziót vezetett Izraelbe, majd Jeruzsálemben aláírt egy nagyon szigorú, antiszemitizmus elleni törvényt. Fontos kiemelni, hogy a Florida és Izrael közötti kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok a high-tech szektorra koncentrálnak és olyan, mindkét állam számára fontos területeket ölelnek fel, mint a mezőgazdaság, a víz sótalanítása, az egészségügy, a katasztrófa-elhárítás, a légi közlekedés és a kutatásfejlesztés. Florida és Izrael együttműködéséből az egész világ profitál, mert az életminőség javulásához járul hozzá.” – mondta Shoham Nicolet, az IAC elnöke.

 

zsido.com

 

Forrás: JPost