Izrael az egyetlen demokrácia a Közel-Keleten, mégsem a többi országgal foglalkozik az ENSZ.

Szerdai nyilatkozatában az ENSZ hangsúlyozta, hogy Izraelnek ragaszkodnia kell a közel-keleti békefolyamatokhoz, amennyiben továbbra is demokráciaként kíván működni Benjamin Netanjahu újraválasztását követően.

A keddi választások előtt Netanjahu kijelentette, hogy elnöksége alatt sosem fogja támogatni a palesztin állam létrehozását, továbbá folytatódni fognak az építkezéseket a területeken.

Netanjahu győzelmére reagálva Farhan Haq ENSZ-szóvivő úgy nyilatkozott, hogy Ban Ki-moon, ENSZ főtitkár abban hisz, hogy a békefolyamat – beleértve az „illegális” építkezések befejezését – a „legjobb és egyetlen útja annak, hogy Izrael egy demokratikus állam maradhasson a jövőben.”

Izrael ENSZ nagykövete, Ron Prosor válaszában úgy fogalmazott, hogy: „Az ENSZ talán nem ért egyet az izraeli kormány politikájával, de van egy megkérdőjelezhetetlen tény – ez pedig az, hogy Izrael az egyetlen demokrácia a Közel-Keleten”.

Szerinte a nemzetközi szervezetnek inkább a Hamásszal vagy a Palesztin Hatóság vezetőjével kellene törődnie, ha valóban aggódik a palesztinok ügyéért.

„Ha az ENSZ-et ennyire érdekli a palesztin emberek sorsa, akkor inkább azzal a kérdéssel kellene foglalkoznia, hogy (Mahmúd) Abbász elnök miért van hatalmon tíz éve az öt éves elnökségi periódusában, illetve miért használja élő pajzsként a palesztin embereket a Hamász” – vetette fel az izraeli nagykövet.

 

Kép forrása: https://euobserver.com/foreign/32262

 

Megszakítás