ÚJ KIÁLLÍTÁS NYÍLIK A SZENTENDREI CHÁJ GALÉRIÁBAN 

Mad world, azaz őrült világ. Ezt a címet adta Patrick Murakami kiállításának, amely az ifjú művész bemutatkozása a szentendrei műkedvelők közösségének. Murakami korát meghazudtoló érettséggel, ám annak megfelelő kritikai attitűddel szemléli a világot, a látottak aztán belső prizmájának egyedi fénytörésén át nyerik el művészi lenyomatukat.

Meglehet, hogy számára a világ őrült, ám festményeit elnézve mégis olyan kulturális tobzódás tárul szemünk elé, hogy a kiállításáról kilépve azzal a tanulsággal gazdagodunk, hogy a világ azért mégiscsak őrülten jó!

Megnyitó: 03.23. 18:00

Helyszín: Cháj Galéria (2000 Szentendre, Pátriárka u. 6.)

Nyitva tartás: vasárnap–csütörtök 12:00 – 16:00

MACESZ VAGY PÁSZKA, MINDENKI MAGA CSINÁLJA!

Ezen a programon a gyerekek nemcsak, hogy elkészítik saját pészahi maceszüket, de egyenesen annak bajnokaivá válhatnak. 

Különleges pészahi pászkaversenyt rendezünk, ahol akár a világbajnoki címért is megküzdhetnek az ifjú maceszhuszárok! 

Mivel a pászka hamar elfogy, jó lesz olyasmit is készíteni, ami évekig megmarad: a program másik csúcspontja a pészahi párnakészítés lesz, hogy a gyerekeknek legyen min heverniük széder este, mintha csak maguk is királyok lennének!

Helyszín: ZSILIP (1137 Budapest, Újpesti rakpart 1.)

Időpont: 03.26. 10:00-12:00

Részvételi díj:

– klubtagoknak ingyenes

– tagsággal nem rendelkezőknek 1000 Ft

 

 

 

OBERLANDER BÁRUCH: MIÉRT JÖTTÜNK BUDAPESTRE?

Fárbrengen a Rebbe születésnapja alkalmából

Oberlander Báruch rabbi neve fogalom a magyarországi haszidok számára. Kompromisszumot nem ismerő elmélyültsége okán olyan hiteles zsidó vezető, akinek a szavára mindig érdemes odafigyelni, hisz biztosak lehetünk benne, hogy szavai mögött évezredek bölcsessége húzódik. Oberlander Báruch azonban nem pusztán a Budapesti Ortodox Rabbinátus vezetője és rabbija a Vasvári zsinagógának, de a haszidizmus magyarországi meghonosítását is neki köszönhetjük. 

Ezen a fárbrengenen tehát a szó szoros értelmében történelmi jelentőségű előadást hallhatunk, amellyel méltóképpen emlékezhetünk meg a Rebbe születésnapjáról, és Oberlander Báruch rabbi 1989-es Magyarországra érkezéséről. 

Helyszín: Vasvári Zsinagóga (1061 Budapest, Vasvári Pál utca 5.)

Időpont: 04.02. 18:00

PÉSZAH – A SZABADULÁS ÜNNEPE

Idén április 5. estétől április 13. estig ünnepeljük pészahot, a három zarándokünnep egyikét. Azt ünnepeljük ilyenkor, hogy Izrael gyermekei 210 évnyi rabság után végre a szabadság útjára léphettek és elhagyták Egyiptom földjét.

 
A nyolcnapos ünnep fénypontja a szédereste, amit országszerte 9 helyszínen tartunk meg, hogy minél többekkel, közösen elevenítsük fel a kivonulás csodákkal tarkított történetét.
 
Pészah a kovásztalan kenyér ünnepe, így mindenkit megajándékozunk egy maceszcsomaggal, hogy az otthonokba is eljusson az egyik legfontosabb ünnepünk felszabadító üzenete. Az ajándékcsomagokban található 1-1 doboz gépi és smure-macesz, valamint egy példány az ünnepi hágádából.
 
 
További részletek a zsidounnepek.hu oldalon, ahol az imaidők és hasznos információk mellett meg lehet rendelni az ingyenes maceszcsomagot, és jegyet venni a szédervacsorákra

 

Megszakítás