Tovább dübörög a világszínvonalú izraeli technológiai szektor, amelyik egyre több megoldást nyújt a jövő egyre égetőbb kihívásaira. Ezúttal egy élelmiszer-technológiai startup, amely tejet helyettesítő anyagot állít elő, 120 millió dollárnyi (csaknem 38 milliárd forint) befektetői pénzt gyűjtött össze a további fejlesztésekhez – számol be róla az israelhayom.com.

Remilk Facebook

A finanszírozás lehetővé teszi a Remilk számára, hogy egyedi fejlesztésű – a tejfehérjével azonos -, fermentálással előállított tejfehérjéjük termelését jó eséllyel gyorsan felfuttassa a gyártók igényei szerint, amelyek hagyományos tejjel készült termékeket, például sajtokat, joghurtokat és jégkrémeket állítanak elő.

A Remilk ígéri: az „állatmentes” tej ízében és funkciójában megkülönböztethetetlen a tehéntej fehérjéitől, de laktóz-, koleszterin- és növekedési hormonoktól mentes. A szabadalmaztatott eljárás a környezetre is lényegesen kisebb hatást gyakorol, mint a hagyományos tejipar: becslések szerint a tehenek tartásával előállított hasonló termékekhez szükséges földterület mindössze 1 százalékát használja fel, 95 százalékkal kevesebb vízre van hozzá szükség, és 96 százalékkal kisebb az üvegházhatású gázok kibocsátása is.

„Bolygónk jövője szempontjából alapvető fontosságú, hogy az élelmiszerláncot megszabadítsuk az állatoktól való függőségtől. Ezt úgy tesszük, hogy valódi tejtermékeket készítünk, amelyeknek ugyanolyan az íze, állaga, csak a tehén nélkül” – mondja Aviv Wolff, a Remilk vezérigazgatója és társalapítója.

A vállalat azt tervezi, hogy még ebben az évben piacra dobja a termékeket.

 

 

Címlapkép: Andra C Taylor Jr on Unsplash