Ráv Chaim Kanievsky, korunk egyik híres rabbija szerint a menóra nem íves volt, hanem szögben záródtak az egyenes ágai.

Ráv Chaim Kanievsky, egy híres litvis (nem chászid) bölcs, nemrégiben írt egy háláchikus állásfoglalást, melyben szerepelt, hogy a Bét háMikdásban, vagyis a jeurzsálemi Szentélyben álló menóra ágai nem ívesek voltak. Ezt az álláspontot képviselte – már évtizedekkel ezelőtt – a lubávicsi rebbe is.

Az elmúlt héten olvasott Beháálotchá hetiszakasz foglalkozik többek közt a menóra meggyújtásával a Szentélyben, és ennek kapcsán tették fel ráv Chaim Kanievskynek a kérdést arról, hogy a menóra ágai ívesek voltak-e vagy pedig szögben záródóak.

A nemzedékek során mindig is azt gondolták, hogy az ágak ívesek voltak. Azután merült csak fel a kétely és alakult ki a vita, hogy előkerült a Rámbám egy Misna-kommentárja, melyben egyenes ágú menóra rajza található. Szakértők azonban úgy gondolják, hogy a rajz ellenére a Rámbám soha nem gondolta, hogy a menóra ágai ne ívesek lettek volna.

Azt mondják, hogy egy kérdésre, melyet Shmuel Boruch Genuth rabbi tett fel, ráv Chaim Kanievsky azt felelte, hogy tévednek azok, akik íves ágakat rajzolnak a menórának.

Ráv Chaim válasza reb Shmuel Boruch számára valóban az ő személyes véleményét tükrözi, melyet Brájtá L’melechet HáMiskán című könyvében (28. oldal) rögzített írásban. Itt azt mondja, hogy: „A menóra ágai minden képen íves alakban vannak ábrázolva, ez azonban hibának tűnik, mivel Rási leírta a Chumásában, hogy az ágak átlósak voltak“.

zsido.com

Megszakítás