A HotMat feltalálója évekig dolgozott azon, hogy a készülék a szombatra vonatkozó előírásoknak és a biztonsági követelményeknek is megfeleljen.

A HotMat nevű készülék forradalmat hozhat a zsidó előírások megtartásában. Az eddig használt eszközökkel szemben a HotMat-et utazás közben is magukkal vihetik használói, könnyű súlyának és összehajtható szerkezetének köszönhetően.

A két kilónál alig nehezebb készülék összesen négy teflon-bevonatú főzőfelülettel bír, melyek közül kettő forró és kettő langyos. A szombatra vonatkozó előírásoknak megfelelően a felhasználóknak nem kell tüzet gyújtaniuk, amikor szeretnék megmelegíteni az ételüket.

Az elektromos melegítőlapok már régóta szolgálják a vallásos zsidókat, a HotMat legfontosabb újdonsága a működési biztonságában rejlik. Körülbelül egy évvel ezelőtt történt egy olyan tűzeset, melyet egy hagyományos eszköz hibája okozott. A tragédiában hét testvér vesztette életét.

A HotMat másik újdonsága az összecsukható kivitel, ami a vallásos családok utazását könnyíti meg.

A szombati melegítőlap működésének egyik szabálya, hogy a lap hőmérsékletének nem szabad változtathatónak lennie. A HotMat lapjai ezért két hőfokon működnek: kettő forró, kettő pedig meleg, hogy például a köretek ne égjenek oda melegen tartás közben.

hotmat_1

A HotMat elnyerte az izraeli Comet Intézet tanúsítványát. Az intézetben dolgozó rabbik egyszerre vizsgálják a hozzájuk érkező termékeket vallási és technikai szemszögből, és csak olyan újításokra adnak engedélyt, melyek teljesen összhangban állnak a vallási törvényekkel. A készülék biztonságos működését a német TÜV tanúsítvány garantálja.

Az újszerű melegítőlap a 37 éves Rafi Gábáj, jeruzsálemi vállalkozó találmánya. Olyan berendezést szeretett volna kreálni, mely kapcsolódik a zsidó hagyományokhoz. „Már régóta gondolkodom ezen a terméken. A hagyományos sábáti platát sokan nem szeretik. Bumfordi, nehéz, gyakran odaégeti az ételt és persze ott vannak a biztonsági problémák is. Meglehetősen veszélyes készülék” – mondta a feltaláló.

A HotMatnek ezeket a kedvezőtlen tulajdonságokat sikerült korrigálnia. A sorozatgyártás megkezdése előtt két éven át fejlesztették és tesztelték, hogy mindenben megfeleljen a legszigorúbb biztonsági előírásoknak is.

A termék nagy siker lett rögtön a piacra dobása után, az európai és izraeli készletek el is fogytak. Jelenleg az Egyesült Államokban elérhető, 129 dolláros áron.

Forrás: JTA

zsido.com

Megszakítás