Jónás próféta ősi síremlékének helyén szórakozó negyed építését tervezik az Iszlám Állam terroristái Moszulban.

Az egykori Niniveként ismert iraki Moszul elfoglalása után nem sokkal az Iszlám Állam harcosai földig rombolták Jónás, a zsidó próféta sírhelyén emelt emlékdombot, most pedig vidámpark építését tervezik a helyszínen – írta az Arutz Sheva.

Az Al Arabiya-nak helyi források is megerősítették a hírt, miszerint a moszuli sírhely átalakításához szükséges munkálatok megkezdődtek, hogy a projektre elkülönített költségvetés összegéből és az erre „szakosodott cégek” bevonásával elindulhasson az építkezés.

Qais Hussain, az iraki turizmusért és antikvitásokért felelős miniszter „az iraki örökség ellen elkövetett bűncselekménynek” nevezte a szándékot. Elmondása szerint rendelkezik konkrét tervekkel a város jövőbeli visszafoglalása utáni időszakra, továbbá működik egy olyan bizottság, amely „jelenleg is azon dolgozik, hogy minimalizálja az örökségi helyszíneken okozott károk mértékét”.

Egyes feltételezések szerint a i. e. 8. században megépült prófétai sír lerombolása után tolvajok jutottak be leásva egy eddig felfedezésre váró, felszín alatti díszteremhez. A terrorista harcosok nem csak Jónás próféta sírhelyét gyalázták meg, hanem a szintén Moszul közelében, Dániel próféta tiszteletére épített emlékművet is földig rombolták tavaly júliusban.

zsido.com

Megszakítás