A minden évben megrendezett lubavicsi küldöttgyűlésen, a New York-i Kinusz há­Sluchim elnevezésű rendezvé­nyen tavaly azt a célt tűzték ki maguk elé a rabbik, hogy egy év alatt 120 új Chábád küldöttet indítanak útnak, ezzel tisztelegve a Rebbe születésének 120. évfordulója előtt. Most, alig egy héttel a konferencia előtt, melyre 6500 embert várnak, már tudjuk: a terv sikerült, sőt túl is szárnyalták.

„Hákel év van, a zsidó gyülekezés éve” – mondta a konferenciáról mozga­lom egyik ve­zetője, Moshe Kotlarsky rabbi a chabad.org-nak. – „Örömmel várjuk a több ezer küldöttet itt New Yorkban. A hákél szellemiségében a küldötteink összegyűjtik a zsidókat a világ minden szegletéből, kiterjesztve és felépítve az új közösségeket és még elérhetőbbé téve a zsidóságot minden egyes zsidó számára.”

A Rebbe 1902-ben született a mai Ukrajna területén található Nyikolajevben, és a 20. század legmeghatározóbb zsidó vezetőjévé vált. Noha évtizedekkel ezelőtt elhunyt, munkájának hatása, tanításainak szellemisége a mai napig is fejleszti a lubavicsi mozgalmat és a zsidó életet a világ minden pontján. Születésének 120. évfordulója alkalmából több száz új intézmény születet az elmúlt évben, köztük 120 rituális fürdő, tíz új iskolák és számtalan chábád központ.

1961-ben, Purim ünnepén a Rebbe arról beszélt, mi kell ahhoz, hogy a zsidóság virágozzék. Mint mondta, nem kényelmesedhetnek el a zsidók jól működő közösségeik „néhány utcájában”, ahol „naponta kapni friss kóser tejet”. „Amikor azt mondják neked: ’Figyelj, itt egy puszta föld, egy fejlődő ország, és vannak ott zsidók, akik még azt sem tudják, mi is hiányzik nekik’, akkor időt kell szánnod arra, hogy elutazz ezekhez a zsidókhoz, és eltölts velük egy napot, egy hetet, egy hónapot, egy évet, tíz évet, annyi időt, amennyi ideig csak szükség van rád. Isten meg fogja adni az időt, amire szükséged van.”

És ez így is történt: a lubavicsi mozgalom a legdinamikusabban fejlődő zsidó szervezet az egész világon. Ezt láthatjuk abból a 2020-as felmérésből, amely az Egyesült Államok zsinagógáit vizsgálta. Az eredeti, 2001-es felméréshez képest a chábád zsinagógák száma az USA-ban 199 százalékkal nőtt. Emellett a Pew 2021-es közvélemény-kutatása szerint az amerikai zsidók 38 százaléka rendszeresen látogatja a Chábád központokat vagy vesz részt lubavicsi rendezvényeken.

Megjelent: Gut Sábesz 25. évfolyam 8. szám – 2022. november 17.