Az első világháborúban számos rabbi szolgálta a német hadsereg zsidó katonáit, de a náci hatalomváltás után eltávolították őket. A helyzet most megváltozott.

A német parlament elfogadta azt a törvényt, amely lehetővé teszi, hogy tábori rabbik szolgáljanak a hadseregben. A javaslatot ellenszavazat nélkül fogadták el a képviselők. A rabbik katolikus és protestáns kollégáikhoz csatlakozhatnak a közeljövőben.

A német Védelmi Minisztérium közlése szerint a tábori rabbik eleinte szerződéses munkaviszonyban állnak, és a későbbiekben kaphatnak végleges státuszt. Berlinben tábori főrabbinátust hoznak létre, amely négy különböző városban működő rabbinátust irányít majd. Összesen tíz rabbi alkalmazását tervezi a minisztérium.

Az ötlet a védelmi minisztertől, Annegret Kramp-Karrenbauertől származik. Indoklásában megemlítette, hogy a lépés nemcsak gesztus a Bundeswehr zsidó katonái felé, hanem része az egész Németországra kiterjedő, antiszemitizmus elleni küzdelemnek. A miniszter azt is elmondta, hogy hamarosan muszlim imámokat és ortodox keresztény papokat is alkalmazni kívánnak a hadseregben.

Az első világháború során mintegy 100 000 zsidó katona szolgált a német fegyveres erőknél, akik lelki szükségleteiről tábori rabbik sokasága gondoskodott. A náci párt hatalomra kerülésével azonban megszűnt ez a pozíció, majd a zsidó katonákat is eltávolították az állományból.

zsido.com

Forrás: i24