Érdekli a moldovai zsidó történelem és kultúra, de nem tud odautazni? Semmi gond, a Románia és Ukrajna között fekvő ország zsidó közössége virtuális múzeumot hozott létre az interneten.


A moldovai zsidó közösség igazi múzeumot is fenntart a fővárosban, Kisinyovban. A Moldovai Zsidó Örökség Múzeuma tavaly decemberben nyitotta meg újra a kapuit, miután a kiállítást megújították és átszervezték. Ez a múzeum a helyi zsidó közösség központi épületében található 2005-óta. Az épület 1835-ben épült eredetileg zsinagógának, Lemnaria volt a neve, ami a fára, favágókra utal, mivel a környéken sok olyan üzlet működött, ami faáruval foglalkozott. 1913-ig ez volt a város legnagyobb zsinagógája, ekkor készült el a még nagyobb Korál zsinagóga. 1940-ben államosították az épületet, évtizedekkel később került csak vissza a közösséghez, de addigra csak a pince és a homlokzat maradt meg az eredeti állapotában.

 

A virtuális múzeum létrehozásával a közösségnek az a célja, hogy a gazdag zsidó örökséget a fiatalabb generációknak is elérhetővé tegyék. Az internetes gyűjteményben megnézhetők fotók, írásos dokumentumok, judaikai tárgyak, sírkövek, temetők, képzőművészeti alkotások.

 

 

Megszakítás