Az Európából Afrikába tartó madarak pihenni állnak meg a zsidó állam területén, ahol az Izraeli Nemzeti Parkok Hatósága friss hallal várja őket – írja a Times of Israel.

Az ötvenezer rózsás gödény az augusztus közepétől november elejéig tartó időszakban halad keresztül Izraelen, útban Afrika felé, ahol a telet töltik. A tengert és a sivatagot összekötő Izrael kellemes pihenőhely, mielőtt a Színáj-félsziget felé vennék az útjukat, hogy a Nílust követve érjék el téli szálláshelyüket. Izraelben igen jó dolguk van, mert az ország északi részén és a Netánja-közeli Hefer-vögyben több tonna nyers hallal fogadják őket. Amellett, hogy a pelikánok új erőre kapva folytathatják az útjukat, az etetés segít megelőzni, hogy a környező mezőgazdasági települések halastavaiból lakmározzanak, jelentős veszteséget okozva ezzel a termelőknek.

Az ornitológusok paradicsomának tekintett Izrael felett több millió ragadozómadár is áthalad, köztük olyan védett fajok képviselői, mint a kis héja, a pusztai sas, a darázsölyv és az egerészölyv. Ezekben a hónapokban a költöző madarak közül a darvak és a gólyák tízezreit is meg lehet figyelni az izraeli égbolton.

Az ország északi részén fekvő Hula-völgy különösen népszerű a madarak körében, ahová ezért rengeteg látogató és kutató érkezik. December közepétől a darvakat is etetik, mert így a szántóföldeken sarjadó tavaszi vetésben kevesebb kárt tesznek. Az ennél korábban érkező madarak etetésére nincs szükség, mert rendelkezésükre áll a nyári termés maradéka a földeken. Az 90 ezer Izraelben megpihenő daru közül 30-40 ezren nem is repülnek tovább, helyben töltik a téli időszakot, a további 50-60 ezer madár pedig folytatja útját Afrika felé.