Angela Merkel ellenőrzött, de szabad bevándorlást szeretne, a németországi zsidó közösségek azonban aggódnak a török és arab migrációs hullám miatt.

Miközben Merkel kancellár töretlenül küzd alapvetően bevándorláspárti irányvonaláért, addig a koalíciós partnerei, a bajor keresztényszociálisok (CSU) sokkal szigorúbb eljárást követelnek a menekültekkel szemben. Seehofer bajor miniszterelnök szokatlan helyről kapott támogatást: a németországi zsidó hitközségektől – írja a Spiegel Online. A Németországi Zsidók Központi Tanácsa egyetértését fejezte ki azzal, hogy a CSU határt akar szabni a migrációnak, mivel az országnak nagy kihívást jelent az integráció.

“Sok migráns az Iszlám Állam terrorja elől menekül, békében és szabadságban akar élni, de olyan kultúrákból származnak, amelyek szerves része a zsidógyűlölet és az intolerancia” – nyilatkozta Josef Schuster, a tanács elnöke, példaként említve a zsidók mellett a nők egyenjogúságát és a melegeket. Schuster ugyanakkor nem vallási okokra vezette vissza ezt az intoleranciát, hanem a menekültek származási országaira.

A képlékeny menekült-kontingensekről szóló koalíciós viták ellenére a német külügyminisztérium szóvivője megerősítette, hogy a politikailag üldözöttek alkotmányos menedékjogát nem érinti az esetleges felső határ. A migránsok egyre növekvő türelmetlensége és intoleranciája, különösen az integrálódni képtelen fiatal törökök ügye régóta éles vita tárgya Németországban, bár a helyzet messze nem olyan súlyos, mint a fiatal arabok antiszemitizmusa által különösen sújtott Franciaországban.

Erre a jelenségre hívta fel a figyelmet legutóbb néhány hete a Németországi Zsidók Központi Tanácsa, amikor elnökük más vallási közösségek és civil szervezetek társaságában a szövetségi kancellárral tárgyalt. “Sok olyan országból érkeznek ide menekültek, ahol Izrael ellenségképnek számít. Ők ezzel az Izrael-ellenességgel nőttek fel, és sokszor a zsidókra viszik át ezeket az előítéleteket” – mondta Schuster, aki szerint a német zsidó közösségekben most nagy az aggodalom amiatt, hogy nőhet az arab gyökerű antiszemitizmus.

“Osztom ezt a félelmet, ezért szükségesnek látom, hogy a menekülteket amilyen gyorsan és erősen tudjuk, befogadjuk az értékközösségünkbe. Németország alapértékei tartozik ugyanis mindenfajta antiszemitizmus elítélése, és a szolidaritás Izraellel” – hangsúlyozta a zsidó szervezet elnöke. A Welt beszámolója szerint Josef Schuster beszédét “nyomott csend” fogadta. A kancellár asszony azonban jegyzetelt, és megígérte, foglalkoznak a felvetéssel. Az október eleji hír érdekessége, hogy akkor a zsidó szervezet elnöke még minden aggodalma ellenére üdvözölte, hogy Németország sok menekültet fogad be.

Pedig az aggodalom egyáltalán nem tűnik megalapozatlannak. Évek óta kimutatható, hogy a muszlim migráns fiatalok erősen előítéletesek a zsidókkal szemben, a legtekintélyesebb német napilap, a Frankfurter Allgemeine Zeitung pedig már egy évvel az idei nagy migrációs áttörés előtt arról cikkezett, hogy az arab és török származású bevándorlók Izrael- és zsidógyűlöletet is hoznak magukkal, miközben a többségi társadalom nem meri elég keményen elítélni a “migrációs hátterű” emberek cselekedeteit. Új elem a német politikában a táborokon átnyúló ún. Querfront, amely szélsőbal- és jobboldali elemeket egyesít iszlamistákkal Amerika, Izrael, a zsidók és a Nyugat gyűlöletében. A legdurvább napi zsidóellenesség azonban a török és arab-iszlám országokból érkezett migránsok körében tapasztalható – írja a FAZ publicistája, hangsúlyozva: “az antiszemitizmus nem integrálható.”

Épp a napokban váltott ki nagy visszhangot az az antiszemita írás, amely a németországi Török-Iszlám Unió (DITIB) oldalán jelent meg (a török nyelvű írást azóta levették – a szerk.). A DITIB közvetlenül az Erdogan vezette török iszlamista kormánypárt, az AKP alá tartozik, és 900 (!) németországi mecsetet felügyel, nem mindegy tehát, miket hirdet. Márpedig a szervezet honlapján aljas, haszonleső, irigy, hazug és kapzsi népségnek írták le a zsidókat. A DITIB-et ezért közösség elleni izgatás miatt feljelentették.

 

 

Munkatársunktól

Képünkön: Iszlámellenes tüntetés német nagyvárosban (fotó: Times of Israel)