Több ezren gyűltek össze múlt hétfőn este a Buenos Aires-i Kirchner Kulturális Központban, hogy tisztelegjenek a Lubavicsi Rebbe, Menachem Mendel Schneerson rabbi öröksége előtt. A résztvevők között, inkognitóban az ország elnöke is megjelent.

Az eseményen, amelyet egy héttel a Rebbe halálának 30. évfordulója előttre időzítettek, Argentína nagyszámú zsidó közösségének krémje gyűlt össze, hogy tisztelegjenek a Rebbe és hatása előtt, amelyet az argentin zsidóságra gyakorolt és gyakorol a mai napig.

Az est egy pontján a teremben óriáskivetítőkön jelentek meg képek Javier Milei elnöknek a Rebbe nyughelyén, a New York-i Queensben tett látogatásáról – ez volt az első tengerentúli útja megválasztott elnökként. A teremben ülők nem tudták, hogy Milei maga is végig feltűnés nélkül az egyik erkélyen ült.

„A Rebbével való személyes kapcsolata, a Rebbe iránti nagyrabecsülése miatt jött el” – mondta Tzvi Grunblatt rabbi, az argentin Chábád-Lubavics igazgatója a Chábád.org-nak.

„Nem akart semmilyen politikai személyiséggel, vagy nagyvállalkozóval együtt ülni, csak úgy akart ott lenni, mint egy az emberek közül”.

Grunblatt szerint Milei az egész kétórás esemény alatt ott ült, és

azt kérte, hogy a szervezők ne jelentsék be hogy ott van, hogy tiszteleghessen a Rebbe előtt, de nem mint elnök, hanem mint ember: a Rebbe csodálója és tanítványa.

„Milei azt mondta nekem, hogy ‘fontos, hogy itt legyen’” – újságolta Grunblatt. „Nem tett közzé semmilyen képet vagy nyilatkozatot az egyébként igen aktív közösségi média fiókjain, mert a Rebbevel való kapcsolatát magánügynek tekinti”.

Az eseményen részt vett még Eyal Sela, Izrael argentin nagykövete; és Amos Linetzky, az AMIA, az argentin zsidó szervezetek központi ernyőszervezetének elnöke.

A Lubavicsi Rebbe halálozásának 30. évfordulója kedden, július 9-én lesz.

Forrás: Neokohn

Megszakítás