Izraeli kutatók úgynevezett nanogyémántok segítségével újgenerációs gyógyszereket hoznak létre, amelyek a bőrön keresztül szívódnak fel – számol be róla a nocamels.com. A milliomod milliméternyi méretű szénrészecskék az injekciók biztonságos és fájdalommentes alternatíváját kínálják majd.

A bőrön keresztül felszívódó módszert már eddig is széles körben alkalmazták például a nikotin és a koffein függőség kezelésére, fájdalomcsillapításra. A gyógyszerek fejlesztőinek azonban meg kell érteniük, hogy a részecskék hogyan viselkednek a bőrön való áthaladás során.

A Tel Aviv melletti Bar-Ilan Egyetem csapata olyan áttörő felfedezést tett, amely lehetővé teszi, hogy eddig soha nem látott pontossággal nyomon kövessék a részecskék mozgását. Lézer alapú rendszerük jelzi, hogy a nanogyémántok a megfelelő helyen és a megfelelő koncentrációban vannak-e a bőrön. Lézer nélkül a klinikai vizsgálatokat végző gyógyszerfejlesztőknek biopsziát kellene végezniük, ami néha fájdalmas és kellemetlen.

A nanogyémántokat úgy készítik, hogy robbanást idéznek elő egy zárt kamrában, ez létrehozza azokat a nagy nyomású, magas hőmérsékletű körülményeket, amelyek között a természetes gyémántok a földfelszín alatt keletkeznek. Az anyagot ezután oldat formájában a bőrre viszik fel.