Harmincórás, ingyenes online érzelmi elsősegély-kurzust dolgozott ki tinédzserek számára egy 17 éves lány az izraeli Bét Semesben, miután városában több öngyilkosság is történt rövid időn belül, tájékoztat az israel21c.

Mááján Kohén négy évvel ezelőtt, nyolcadikos korában esett mély depresszióba. Órákon át képes volt zokogni, elszigeteltnek és magányosnak érezte magát. Egy barátnőjének a testvére ekkoriban lett öngyilkos és ezt több más öngyilkosság is követte tinédzserek és felnőttek körében. A világjárvány kirobbanása tovább rontotta a helyzetet. Köztudott tény, hogy a járvány kezdete óta a tizenéves izraeli lányok körében soha nem látott mértéket öltött az antidepresszánsok használata és kétszeresére nőtt a depressziós fiatalok száma.

Mááján több szakember segítségével vágott bele az általa „Lelki elsősegély”-nek nevezett program elkészítésébe. A harmincórás kurzus elvégzése során a diákok megtanulják, hogyan vegyék észre, ha valaki bajban van, hogyan kezeljék a traumatikus helyzeteket és hogyan segítsenek át másokat érzelmi kríziseken. A programot egy mentális egészséggel foglalkozó szervezet szakemberei írták és a lány segítségével tették alkalmassá tinédzserek számára. Eddig nagyjából háromezer ember jelentkezett a programra, mely előre felvett videókon keresztül adja át az anyagot. Ez lehetővé teszi, hogy a résztvevők akkor tanulhassanak, amikor idejük engedi. A tervek szerint a kurzus felkerül az izraeli kormány ingyenes oktatási portáljára (CampusIL), és így további ezreket vonz majd.

Mááján Kohén egy hatgyermekes Bét Semes-i család legidősebb gyermeke. Jelszava:

„aludj kevesebbet és segíts többet”.

A lelki elsősegély gondolata akkor merült fel benne, amikor tavaly elsősegélynyújtó tanfolyamon vett részt:

„Azt tanultam éppen, hogy mi a teendő abban az esetben, amikor valakinek a lába nekrózisos lesz. Ültem és azt gondoltam: milyen gyakorisággal találkozom majd olyan emberekkel, akiknek épp ebben kell segíteni? Aztán rájöttem, hogy olyan tinédzserekkel viszont már találkoztam, akiknek érzelmi segítségre volt szükségük”

– mondta a lány. Egy gyors internetes keresés nyomán rájött, hogy az érzelmi problémákkal kapcsolatos segítségnyújtásra mindössze egy elérhető online kurzus specializálódott és az is ezer sékelbe (113 000 Ft) kerül. Ekkor kereste meg a LEAD nevű ifjúsági program vezetőit, akikkel az előző két év során kapcsolatban volt. A Morris Kahn izraeli üzletember és Eliav Zakay által alapított LEAD 1999-es indulása óta a résztvevők mintegy hétszáz szociális kezdeményezést hoztak létre.

Mááján hangsúlyozza, hogy a programja csupán egy első lépés a segítségre szorulók számára: „Nem teszünk úgy, mintha pszichológusok lennénk. Ahogy az utcán az elsősegélyt nyújtó szervezetek tagjai sem orvosok. A testi betegségben szenvedőket kórházba viszik, mi pedig azt ajánljuk a szorongó embereknek, hogy forduljanak pszichológushoz.” Bár őt magát pszichológushoz vitték a szülei, amikor depressziós volt, nagyon gyakran tapasztalja, hogy a fiatalok érzelmi szükségleteit nem veszi elég komolyan a társadalom. Pedig az érzelmi mélyponton levő emberhez oda kell menni: „legyél azzal, akiről úgy látod, hogy fáj a lelke, még akkor is, ha azt mondja, hogy hagyd magára”. Jó ötlet valamilyen mozgásformára bírni az illetőt: „kérd meg, hogy sétáljon veled egyet. Segít.”

Mááján azt reméli, hogy a programja hozzásegít az öngyilkosságok számának csökkenéséhez. Saját tapasztalatai miatt nyitottabb mások problémáira is: „Egy barátom azt mondta, hogy a szívem olyan, mint egy nyílt seb. De éppen ez az, amit felhasználhatok arra, hogy másoknak segítsek”.

Fotó: Andrew Neel on Unsplash

Megszakítás