Az Észak-Indiában, Mizoram tartományban élő Bnéj Menásse közösség 12 tagja nyert felvételt az Izraeli Védelmi Erők (Cáhál) Kfir hadosztályába. A bangladesi és mianmari határ közelében élő Bnéj Menáse (Menáse fiai) közösség úgy tartja, hogy őseiket még az első Szentély lerombolása után hurcolták Asszíriába, majd onnan vándoroltak tovább keletre.

Bár az eltelt évezredek alatt asszimilálódtak, bizonyos szokásaikban megőrizték az ősi zsidó elemeket, és sokan elkezdtek érdeklődni zsidó örökségük iránt. A közösség több ezer tagja költözött már Izraelbe, ahol betérésük után a zsidó nép teljes jogú tagjaivá váltak.

A bevonuló csoport tagjai között van Báruch Chájim Gangte és Jotám Szingszon. Mindketten hat évvel ezelőtt érkeztek Izraelbe, a zsidó nép elveszett törzseit felkaroló Sávéj Jiszráel alapítvány segítségével.

 „Zsidóként nagyon erős szükségét éreztem annak, hogy Izraelbe vándoroljak és kivegyem a részem az ország védelméből az izraeli hadsereg tagjaként” – mondta Gangte. „Nagyon szeretek a hadseregben lenni. Az összes barátom, akivel együtt alijáztam, itt van ebben az egységben. Ugyanazokkal a kihívásokkal küzdünk meg, ugyanazok a hatások érnek minket életünk ezen új szakaszában. Tudatában vagyunk annak, hogy fontos és jelentőségteljes dolgot viszünk véghez. Ahogy telik az idő, egyre jobban megismerjük az izraeli kultúrát és a héber nyelvet. Ez sokat segít abban, hogy sikerrel integrálódjunk az izraeli társadalomba. Nem kétséges, hogy a katonai szolgálattal egy igen jelentős lépést teszünk e cél felé.”- tette hozzá Szingszon.

Michael Freund rabbi, a Sávéj Jiszráel alapító-igazgatója büszke a nagy presztízsű harcoló alakulathoz került fiatalokra. „Ez idáig szervezetünk segítségével a Bnéj Menáse közösség már több mint 4000 tagja települt át Indiából Izraelbe. Nagyon remélem, hogy az izraeli kormány engedélyt ad arra a közeljövőben, hogy a közösség többi tagja is alijázhasson” – mondta Freund rabbi.

Forrás: Jiszráel Hájom