Idén szeptember 6-án este köszöntött ránk a zsidó újév, ros hásáná. Az őszi ünnepek felvezetéseként az EMIH augusztus 29-én adta át a Bocskai úti zsinagógát. A lágymányosi körzet impozáns, 1000 főt befogadni képes zsinagógája 1936-ban nyitotta meg kapuit, a háború előtt ez volt a főváros utolsó megnyitott zsinagógája. 1944-ben a németek a templomot raktárrá alakították és Budapest ostroma idején istállónak használták. 1945 szeptemberében a túlélők újra használatba vették a zsinagógát, a ros hásánái imádságot már itt tartották meg. Az épületet 1950-ben államosították, 1966-ban átadták a TIT (Tudományos Ismeretterjesztő Társulat) számára. 

Újbudai Zsinagóga avatása (2021)

Idén szeptember 6-án este köszöntött ránk a zsidó újév, ros hásáná. Az őszi ünnepek felvezetéseként az EMIH augusztus 29-én adta át a Bocskai úti zsinagógát….

Az egykori vallási központot az EMIH több mint 70 év elteltével ismételten szakrális célok szolgálatába állítja. A nyitóünnepség augusztus 29-én volt az Újbudai Parkszínpadon, ahol az új Tóratekercs utolsó betűinek beírása után a közösség tagjai együtt vonultak át a zsinagógába.

„Azért vagyunk itt, hogy segítsünk” – Újra imaház lesz a Bocskai úti zsinagóga épületében

Hamarosan újabb régi-új zsinagógát nyit az EMIH Budapesten, ahogy előző számunkban Köves Slomó rabbi már utalt rá egy interjúban. A zsinagóga és az ahhoz kapcsolódó chábád központ két csodálatosan kedves és mosolygós ember vezetésével nyitja meg kapuit, remélhetőleg az ősszel. Stell Ájzik rabbi és felesége, Stell Mushky rebbecen meséltek a terveikről és beszéltek arról is, … Olvass tovább