Ismét látogatható Újlipótváros kibővített és újjáépült zsinagógája, amellyel a fenntartó a főváros legnagyobb zsidó találkozóhelyeként szeretné megszólítani új közönségét. Több százan vettek részt szeptember ötödikén az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) Zsinagógák hete rendezvénysorozatának utolsó programján. A Neokohn riportja.

Családi nappal készültek a Jászai Mari térhez közeli Újpesti rakparton vasárnap délután, hiszen elkészült a két évvel ezelőtt már megnyílt — a pandémia miatt azonban gyakorlatilag másfél éve zárva tartó –, most azonban új köntösbe öltöztetett helyszín, amelyet a város legnagyobb zsidó kulturális központjaként avattak fel vasárnap.

A gyermekeknek szervezett koncertekkel és játékos programokkal felvezetett ünnepséget az arrajárók könnyen összetéveszthették az idén a járványhelyzet miatt elhalasztott – és a kerület egyik legismertebb szabadtéri eseményével, a — Pozsonyi piknikkel. Itt is volt arcfestés, kézműves foglalkozás, vattacukor, pattogatott kukorica és látványos szappanbuborék eregetés, azonban a “Kérdezd a rabbit”-stand és a Chábád-szellemében ajánlott tfilin-felrakás világosan jelezte, hogy ez egy zsidó fesztivál.

Fesztivál, hiszen az EMIH szokásos örömteli, judaizmust propagáló módszereiből ezúttal sem volt hiány.

A lubavicsi rebbe küldöttjeként 1989-ben Budapestre érkezett Oberlander Baruch rabbi aligha emlékezhet ennél kézelfoghatóbb eredményességre: 10 napon belül immár a harmadik budapesti zsinagóga megnyitóját tartották a fővárosban.

A Vörösmarty utcai Pesti Stibel és az újbudai Bocskai úti régi-új zsinagógák mellett az Óbudai Zsinagóga 200. születésnapjára rendezett ünnepségek után ezúttal egy olyan helyen jöttek össze az EMIH szervezésében, ahol egy korábbi étkezde helyszínén alakították ki a zsidó élet 21. századi intézményét.

Nemcsak egy pompázatosan felújított és kibővített imaházat, de a két szintes térben tanulószobákat, előadótermeket, kóser bagelezőt, kávéházat és egy egész kerületben hiánypótló gyerekjátszóházat is átadtak vasárnap.

Az eseményre – szemben a korábbi két zsinagóga átadáskor – ezúttal eljött a Mazsihisz egyik tagszervezetének képviselője, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) vezetője. Mester Tamás baráti beszélgetést folytatott az új Zsilip rabbijával, Glitzenstein Sámuellel, aki körbe is vezette vendégét az épületben. A rabbi korábban évekig szolgált vallási vezetőként a BZSH Nagyfuvaros utcai körzetében, és ahogy azt a Neokohnnak egy készülő interjúban elmondta, “egy büszke, aktív és erős ottani közösséget zárt örökre a szívébe”.

A teljes beszámoló a Neokohn oldalán található. Bónusz: videó is van!

ZSILIP a Pozsonyi Pikniken

A Pozsonyi Piknik idei sztárja az egy napra megnyitott Zsilip központ, ahol az EMIH szervezésében már így félkész állapotban is bele kóstolhatott a kedves érdeklődő közönség a jókedv, a finom falatok, a közösségi érzés, a zsidó tudományok, az izgalmas gyerekprogramok ízébe. ZSILIP a Pozsonyi Pikniken A Pozsonyi Piknik idei sztárja az egy napra megnyitott Zsilip … Olvass tovább