70 évvel a felfedezés után, a Holt-tengeri tekercsek kutatása a digitális korszakba lép.

Ókortörténeti kutatók és számítógépes szakértők közreműködése nyomán, 70 évvel a Holt-tengeri tekercsek felfedezése után az egész gyűjtemény, a legapróbb töredékekkel együtt, elérhető lesz a kutatók és a nagyközönség számára a Leon Levy Holt-tengeri Tekercsek Digitális Könyvtára jóvoltából. Az 1,6 millió eurós projekt részese a Haifai és a Tel-Avivi Egyetem, a németországi Göttingeni Egyetem és az Izraeli Ókortörténeti Társaság is. A költségeket a Német-Izraeli Projekt Kooperációs Alapítvány (DIP) állja, melynek a felettes szerve a Német Nemzeti Kutatási Alap (DFG).

A Holt-tengeri tekercseket konzerváló jeruzsálemi laboratórium több ezer tekercset és tekercstöredéket őriz, és az elmúlt évek technológiai fejlődésének következtében mindegyik megtalálható az interneten a Leon Levy Könyvtár 2012-es megnyitása óta. Az internetes oldal itt érhető el.

Az Izraeli Ókortörténeti Társaság honlapja szerint a jelenlegi lépés új típusú közös elemzést tesz majd lehetővé, melybe a világ minden tájáról bekapcsolódhatnak kutatók, és egyidejűleg tanulmányozhatják a töredékeket, illetve dolgozhatnak a kutatási anyagon. A kutatók többek közt azt várják ettől az újfajta, integrált online rendszertől, hogy lehetővé teszi számukra a tekercsek új kiadását, illetve közös munkák megjelentetését. A célok elérését teszik könnyebbé az új internetes kutatóeszközök: többek között egy összefoglaló szótár a tekercsek nyelvének megértéséhez, egy paleografikus íráselemző, valamint a Második Szentély-korabeli szövegek adatbázisa.

A projekt további előnye, hogy online teszi lehetővé a töredékek egymáshoz illesztését, gyorsabban és könnyedébben, mint ahogy azt kézzel bármikor is megtehetnék a kutatók. Ezt az új „kirakó” módot a kutatók is elérhetik, hogy az egyes darabok összeállításának újabb lehetséges módjait találhassák meg.

resizedimg480128.jpg

A Holt-tengeri tekercsek lelet együttese a XX. század egyik legfontosabb régészei felfedezésének számít. A tekercsek között található például Mózes ötödik könyvének igen korai példánya is. Megtalálható a töredékek között a Teremtés Könyvének első fejezete (I. századi tekercstöredék), mely a világ teremtését meséli el, valamint zsoltárok, a második Szentély időszakából származó, tfilinbe (imaszíj) való pergamendarabok, a Bár Kochba felkelés során a római csapatok elől menekülők által elrejtett levelek és egyéb dokumentumok, valamint több száz más, kétezer éves szöveg, melyek a zsidóság történelmét dokumentálják.

Forrás: Arutz7

Megszakítás