A 2020-as polgári év sokak emlékezetének, de a 21. századnak biztosan az egyik legnehezebb éve volt. A koronavírus-járvány felbolygatta a mindennapi életünket, a zsidó ünnepeinket sem tudjuk a megszokott keretek között megtartani. Az elmúlt több mint húsz évben hagyománnyá vált Nyugati téri gyertyagyújtás is elmarad, legalábbis vidám tömeg most nem énekelheti ott a Máoz cur kezdetű dalt.

Azonban, hála az Örökkévalónak, a zsidó hagyomány nem egy rigid forma, és a fény utat tör magának! Ha nem is a szokásos módon, de idén is fellobbannak a köztéri méteres chánukiák lángjai, így a nagyobb csomópontokon most is világítani fog a szentélybeli csoda, mely így egy kis melegséget tud csalni az arra járók szívébe.

Ugyan nem a Nyugati téren, de online térben minden este találkozhatunk, így pedig az eddigi néhány ezres ünneplő közösség a többszörösére nőhet. Chánuká mind a nyolc estéjén egy-egy rabbi invitálja virtuálisan az otthonába vagy zsinagógájába a nézőket, hogy egy tanítás után meggyújtsák az éppen aktuális számú gyertyát.

Az egyórás bejelentkezéseket műsorvezető segítségével előre felvett beszélgetések, zenei betétek, versmondások stb. fogják színesíteni. Az első este Köves Slomó rabbi Óbudáról, a másodikon Faigen Sámuel rabbi Debrecenből, a harmadikon Myers Menáchem rabbi Szentendréről, a negyediken Oberlander Báruch erzsébetvárosi otthonából, az ötödiken Fuchs Jehosua rabbi Miskolcról, a hatodikon Glitzenstein Sámuel rabbi Újlipótvárosból, a hetediken Faith Áser rabbi a Budai Várból, az utolsó estén pedig Stell Ájzik rabbi Újbudáról fog bejelentkezni.

Az estéken, melyeken rabbijaink vállalták a házigazda szerepét, egy-egy szervezetünk is bemutatkozik. Elmesélik, hogy miképp birkóztak meg eddig a vírushelyzettel, illetve hogyan segítették a rászorulókat – gondoljunk csak arra, hogy a Cedek Szeretetszolgálat a járvány alatt is végig nyitvatartotta népkonyháit, vagy hogy diákjaink holokauszt­túlélőknek visznek csomagokat stb.

A „hivatalos”, mindenki számára elérhető egyórás programokon kívül a zsinagógák saját programokat is szerveznek a közösségeik számára, illetve az AlefKids a gyermekeknek számára készül érdekességekkel.

Idén Chánukákor tehát még fényesebben fognak ragyogni otthonaink, mert saját chánukai menóráink mellett a képernyőről is az ünnep lángjai fogják ontani a fényt. Adja az Örökkévaló, hogy a Chánuká fényei segítsenek feloszlatni a vírus által hozott sötétséget és minél hamarabb hozza el a Messiást!