Folyik a munka a XVII. századi amszterdami portugál zsinagóga nagyszabású restaurálásán, a 2017-ben kezdődött hatalmas projekt a tervek szerint az év végén fejeződik be – számol be róla a Jewish Heritage Europe.

A szakemberek elsősorban a zsinagóga belső terén dolgoznak aprolékosan. Az 1675-ben épült portugál zsinagóga, más néven Esnoga (judeo-spanyol אסנוגה) ma is szolgál istentiszteletre, de történelmi emlékként is látogatható. Gyakorlatilag eredeti formájában maradt meg. Az imateremben nincs fűtés és áram, a mesterséges fényt a sárgaréz gyertyatartókban és függőcsillárokban elhelyezett több száz gyertya adja. A restaurálás után a gyertyatartók jobban védve lesznek a lecsöpögő viasztól.

A feladat részeként a kutatók elemezték a különböző tárgyakhoz használt fémet, hogy meghatározzák az ötvözet tartalmát, és így többet tudjanak meg a tárgyak történetéről. A feltárások során egy XVIII. századi falikárpitra is rábukkantak.

Hiányzó díszítőelemeket is készítettek a falakra és oszlokpokra, felhasználva régi, kiselejtezett, nem restaurálható bútorokból származó darabokat.

A padok felújítása is zajlik, bár némi nehézséget okoz, hogy a korábbi restaurátorok olyan ragasztót használtak, amely szinte lehetetlenné tette az elemek szétszerelését.

 

Megszakítás