1988-ban az internet még gyerekcipőben járt – valójában a ma ismert formájában még nem is létezett. Egyik elődjét azonban ebben az évben használták fel arra, hogy a lubavicsi zsidóság New yorki központját összekössék a világ más helyein élő hászidokkal. Az ötlet a sok más kommunikációs újítást jegyző YosephYitzchakKazan rabbi fejéből pattant ki, aki fáradtságot nem ismerve dolgozott azért, hogy létrehozza a világ első virtuális zsidó terét.

Ekkor még igazán kezdetleges volt a technológia, előfordult, hogy egy-egy üzenet három nap alatt ért a címzetthez – de odaért, és Kazan rabbi biztos volt benne, hogy ezzel a módszerrel később még nagy dolgokat vihetnek véghez. Dokumentumok ezreinek digitalizálásával létrehozta az első virtuális zsidó könyvtárat. Ez, a néhány ezer emberhez eljuttatott információ az alapja a chabad.org ma működő weblapjának.

A worldwide web néven ismert hálózat megjelenése új távlatokat nyitott, és 1993-ban a lubavicsiRebbe, Menachem Mendel Schneerson rabbi zöld utat adott, hogy chábád név megjelenhessen az interneten. 1994-ben, a nemzetközi sliach találkozón Kazan rabbi így emlékezett vissza a nagy eseményre: „Krinsky rabbi bement a Rebbéhez a Rámbám halálának évfordulóján…azon az estén, az esti ima után odajött és azt mondta nekem: ’Yossel, mázeltov! A Rebbe hozzájárult, hogy a chábád neve az Internetre kerüljön!’ Aztán azt mondta: ’Szép munka lesz! Lesz egy chábád házad, ami napi 24 órát tart nyitva, 365 napot egy évben, és nem tudsz minyent csinálni benne.’ ”

Az 1994-ben regisztrált chabad.org  domain néven futó oldal ma, húsz évvel megindulása után az egyik leglátogatottabb zsidó oldal az interneten. Csak az elmúlt évben 37 millióan keresték fel 237 államból. 44 különböző e-mail listát üzemletetnek, amelyekre összesen közel félmillióan iratkoztak fel. Az eredeti angol nyelvű oldal mellett héberül, németül, franciául, olaszul, spanyolul, oroszul és portugálul is olvasható a közel háromezer különböző témát felölelő oldal. A chabad.org működteti a legrégebbi „kérdezd a rabbit!” rovatot az interneten, hiszen 1988-ban ezzel kezdődött a történetük. Ma 25 rabbi áll készenlétben, hogy válaszoljon a világ minden pontjáról érkező kérdésekre. Az 1890 szerző műveit felvonultató chabad.org mögött egy 57 fős csapat áll, akik a világ 18 pontján dolgoznak azért, hogy a virtuális téren keresztül teljesítsék a Rebbe és Kazan rabbi célját: az olvasókat a tér és idő korlátozása nélkül összekössék a zsidó világgal.

Megszakítás