A héten múlt húsz éve, hogy elhunyt Slomo Carlebach (1926-1994) rabbi, zeneszerző és énekes, a modern zsidó vallásos zene egyik nagyhatású újítója.

Slomo Carlebach 1926-ban született Berlinben egy nagymúltú rabbicsaládban, ikertestvérével Eliahu Haimmal együtt. (Slomo unokatestvére Ezriel Carlebach (1909-1956) egyike volt az izraeli újságírás megalapítójainak. Ezriel a ma is létező két ismert napilap a Jediot Aharonot majd a Maariv alapító szerkesztője volt, Tel Avivban ma utca őrzi  a nevét).

Slomo Carlebach először Litvániaiban tanult majd az Egyesült Államokban a Lakewood jesivában Aharon Kotler rabbi egyik legjobb tanítványa volt és végül Jichak Hutner rabbitól kapta meg a szmichát. Bár ifjukorában nem haszid körökben mozgott, mégis közel került a Chabad mozgalomhoz, a hatodik Lubavicsi Rebbe Joszef Jichak Schneerson (1890-1950) híve lett majd az ötvenes évek elején a hetedik Rebbe Menachem Mendel Schneerson (1902-1994) egyik első küldötte volt. A Rebbe arra buzdította, hogy az amerikai egyetemeken tanuló zsidó diákokat hozza közelebb a hagyományhoz a zsidóságukhoz.

Slomo Carlebachnak különleges képességei voltak, hogy még a zsidó közösségtől és a vallástól messze került fiatalokat megszólítsa. A legfontosab eszköze a zene, az ének volt. Slome Carlebach a haszid zenei hagyomány és a hatvanas évek elején népszerűvé váló folk zene egy sajátos, dallamos, óriási népszerüségre szert tevő egyedi stílusát hozta létre. Részt vett fesztiválokon, találkozott Pete Seegerrel, Bob Dylannal is.

Dalszövegei majdnem kivétel nélkül zsoltárok, imák, megzenésített változatai, gyakran ugyanarra a szövegre több dallamot is komponált. Fellépett kis klubokban, zsinagógákban, koncert-termekben, gitárral kisérte magát és kissé érdes hangján nagy átéléssel adta elő dalait, mindig kicsit másképpen improvizálva. A hallgatóságát mindig bevonta a közös éneklésbe és gyakran haszid történeteket is beleszőtt a műsorába.

Élete során több tucat albumot adott ki és legkevesebb 250 dalt írt, de valószínű, hogy sokkal többet, számos műve privát felvételeken található csak meg. Slomo Carlebach minden évben hónapokat töltött Izraelben ahol a Mevo Modiim településén volt egy háza. Sok száz rajongója kereste itt fel, hogy a szombatokat együtt töltsék tanulással, imával, énekléssel.

Viszonylag fiatalon egy repülőút során érte a halál, Jeruzsálemben temették el. Egyik lánya Nesama Carlebach szintén énekes, saját számai mellett édesapja dalait is gyakran előadja.

Slomo Carlebach egyik fontos hagyománya a „Carlebach minjan”. A világon több száz zsinagógában az imákat kizárólag az ő dallamaival éneklik.

Végül az izraeli televizió egy régi felvételén a hetvenes évekből Slomo Carlebach a  Lecha Dodi szombatfogadó dal utolsó versszakát énekli, természetesen a közönséggel együtt.

https://www.youtube.com/watch?v=ITstpCVtDN8

 

A képen: Az '50-es években a fiatal Slomo Carlebach a Rebbével.( A Rebbe mellett balra a második)

 

 

Megszakítás