A palesztinok által hősként tisztelt elkövetők több száz millió forintnyi apanázst kaptak eddig a Palesztin Hatóságtól.

Izraelben ezen a héten emlékeztek meg a jeruzsálemi Sbarro pizzéria elleni merénylet huszadik évfordulójáról. A belváros egyik legforgalmasabb kereszteződésében, a Jafó és a György király utca sarkán működő étteremben 2001. augusztus 9-én 15 ember, köztük 7 kisgyermek és egy terhes asszony vesztette életét és további 130 ember sérült meg, amikor egy arab öngyilkos merénylő felrobbantotta magát. A támadás előkészítésében résztvevőket hamarosan elfogták és bebörtönözték.

A Palesztin Autonómia területén hősként ünnepelték a terroristákat, az egyik palesztin egyetemen pedig egy kiállítás keretében rekonstruálták a felrobbantott és emberi testrészekkel teleszórt éttermet, hogy így fejezzék ki elismerésüket a tetteseknek.

Az akkoriban a Nobel-békedíjas Jasszer Arafat vezette Palesztin Hatóság a terroristáknak és családjaiknak havi 25 800 sékeles (2.4 millió Ft) támogatást állapított meg, amit azóta is folyósítanak a számukra.

A támadásban felhasznált robbanószer elkészítője, az összesen 67 ember életéért felelős Abdalla Barghuti 15 éve ül izraeli börtönben. Neki 7300 sékeles (680 ezer Ft) havi fizetést utal a Palesztin Hatóság. Barghuti eddig 921 000 sékellel (86 millió Ft) lett gazdagabb.

A nyugati világ és az izraeli baloldal által “mérsékelt erőnek” és “békepartnernek” tekintett PFSZ vezette Palesztin Hatóság az öngyilkos merénylő családjáról sem feledkezett meg: havi 1400 sékellel (130 ezer Ft) segítik az egyébként igen jómódú családot. Ez egyébként a minimálbér összege az Autonómia területén. Eddig összesen 221 000 sékelt (20.6 millió Ft) fizettek ki a számukra.

A palesztin médiát figyelő Palestinian Media Watch szervezet számításai szerint a húsz évvel ezelőtti mészárlás résztvevői eddig mintegy 3 800 000 sékelhez (355 millió Ft) jutottak a palesztin vezetés jóvoltából. E kifizetéseket jelentős részben külföldi segélyekből fedezi a Palesztin Hatóság.

A terroristáknak és családtagjaiknak juttatott fizetéseket törvény írja elő, mely azt is tartalmazza, hogy a Palesztin Hatóság addig nem köt békemegállapodást Izraellel, ameddig az összes bebörtönzött terroristát szabadon nem engedik, köztük a Sbarro pizzériában elkövetett robbantás felelőseit is. Van, akinek nem is kell várnia a szabadulásra: a merénylet egyik szervezője, aki a gyilkost a helyszínre vezette, már egy évtizede Jordániában él szabadon. Ahlam Tamimi, aki a robbantás idején húsz éves egyetemi hallgató volt, egy fogolycsere keretében szabadult, amikor Izrael 1027 terroristát engedett szabadon a Hamasz fogságában sínylődő izraeli katonáért, Gilád Sálitért. Szabadulása után a fiatal nő így emlékezett vissza a merénylet utáni percekre:

“A robbantás után felszálltam egy palesztin buszra. Mindenki nagyon boldog volt. Láttam, hogy a damaszkuszi kapunál is nagy az öröm. Ismeretlen emberek gratuláltak egymásnak. A sofőr felhangosította a rádiót és hallgattuk, ahogy egyre több halottról számolnak be. Először azt mondták, hogy három ember halt meg. Ekkor elég csalódott lettem, mert többre számítottam. De két perccel később közölték, hogy már öt halottról tudnak. El akartam rejteni a mosolyomat, de nem tudtam. Allah legyen áldott. Ahogy egyre magasabb számokat mondtak be, az emberek tapsolni kezdtek”.

Az Izraelben fogva tartott merénylők ellátásáról a Mártírok és Sérültek Családjait Támogató Intézet gondoskodik, melynek költségvetését teljes egészében a súlyos anyagi gondokkal küzdő Palesztin Hatóság biztosítja.

zsido.com

Forrás: Hamodia