Kivonulás a közeli vidámparkba.

A New Jersey-ben fekvő Six Falls Great Amusement Parkba számos vallásos család látogatott el peszách félünnepe alatt. Közöttük volt a brooklyni Pinchas Cohen, aki lubavicsi haszidként hosszú fekete kabátban, egy nagy doboz kézi macesszal a hóna alatt állt sorban az egyik hullámvasút előtt, két legkisebb gyermekével. Amikor azonban rájuk került a sor, hirtelen nem tudta, mit tegyen a macesszel. Végül az egyik dolgozó sietett a segítségére, aki helyet talált a doboznak és Cohen kalapjának is. “Ez lesz az ebédem” – mondta Cohen mosolyogva és egy nagy darab maceszt kínált a férfinak.

A New Yorktól másfél órányira fekvő vidámpark nagyon népszerű az ortodox zsidó családok körében, már-már tradíciónak számít ide utazni peszáchkor. “Gyermekkoromban is minden évben eljöttünk. Itt minden sarkon ismerősökbe botlok” – emelte ki Yocheved, aki immár saját gyermekeit kísérgeti a látványosságok között.

Előfordul, hogy a vallásos gyermekeket és fiatalokat tömörítő National Conference of Synagogue Youth (NCSY) szervezet az egész vidámparkot kibérli tagjai számára. Ilyenkor kóser büféket is hoznak, és zsidó énekesek szórakoztatják a közönséget. Nem ritka, hogy a park egy csendesebb zugában minjánt szerveznek a délutáni mincha imához.

“Mindenféle zsidó megfordul itt peszáchkor. Igyekszünk mindenkit ide csábítani: állami és zsidó iskolában tanulókat, vallásos és szekuláris gyerekeket, askenázokat és szfárádiakat, ortodoxokat és már irányzatok tagjait, jómódú és szegény sorsú fiatalokat, és mindig gondolunk a különleges gondozást igénylőkre is. Ez egy nagy lehetőség, hogy kifejezzük a zsidó nép egységét” – mondta Etha Katz rabbi, az NCSY egyik vezetője, a peszáchi program koordinátora.

A vidámpark alkalmazottai már jól ismerik a zsidó szokásokat, gyakran héberül és jiddisül kívánnak kellemes ünnepet a látogatóknak. “Peszách fontos időszak a park életében. Ez az egyik legnagyobb különleges rendezvényünk az év során. Mi is jól járunk vele, mert rengeteg embert vonz ide” – mondta Pam Nuzzo, a vidámpark értékesítési menedzsere.

vidam

Amikor az NCSY teljesen birtokba veszi a területet, odafigyelnek a vallásos közönség speciális igényeire is. A park medencéit például nem használják egyazon időben fiúk és lányok. Persze ilyenkor is előfordulnak malőrök. Az egyik évben például a megelevenített rajzfilmfigurák között ott vonult Super Woman is. Miután a rendezők észrevették a lenge öltözetű hölgyet, gyorsan intézkedtek, és hamarosan már csak a férfi karakterek masíroztak a gyermekek körül. “Sokat dolgozunk azon, hogy mindenki számára elfogadható legyen a program. Így a szigorúan ortodox családok gyermekeinek is nagyszerű élményben lehet részük. Fontos, hogy mindenki jól érezze magát” – mondta Katz rabbi.

Dovid Kessner Lakewoodból érkezett gyermekeivel, testvéreivel és azok gyermekeivel. “Nem vagyok egy vidámparkba járó típus, de az egyik zsidó lapban láttam a Six Falls hirdetését” – mondta.  A park területére tilos élelmiszert bevinni, de Kessner elmondása szerint nem csináltak problémát a bejáratnál, amikor elmagyarázta, hogy a gyerekeknek viszi az ebédet. “Nem akartam becsempészni, nem lenne jó üzenet a gyerekek számára” – tette hozzá.

A peszáchi időszak alatt működik kóser büfé is a vidámparkban, Reuben’s Glatt Spot néven. A kovásztalan péksüteménnyel kínállt hot dogért 7.25 dollárt, a csirkefalatokért 16 dollárt, egy adag sült krumpliért 7 dollárt, egy két literes Coca-Coláért pedig 9 dollárt kértek.

“Ez a peszáchi kifli nem nagyon tartja a virslit, mindig kicsúszik belőle. És az árak is elég magasak. De azért örülünk, hogy legalább van mit enni, nem minden vidámparkban árulnak peszáchra is kóser ételeket”  – magyarázta a torontói Sarah Ifrah.

Forrás: JTA