A nem zsidó származású francia író szerint Izrael erkölcsösebb, mint a palesztin oldal.

Az utóbbi években többször Izrael-párti véleményt megfogalmazó regényíró a francia Le Point magazin zsidó tematikájú számának nyilatkozott. Az egyébként nem zsidó származású Houllebecq a következőket mondta: „Izrael erkölcsösebb, mint a palesztin oldal. Eleinte semleges voltam e témában, de a palesztinok által elkövetett öngyilkos merényletek sokkoltak. Izrael mindig előre meghatározott, célzott támadásokat hajt végre, a palesztinok viszont vakon gyilkolnak. Ez sokkal kevésbé védhető. A cél nem szentesíti az eszközt, és éppen ez az, amiért a palesztin ügy elvesztette a legitimitását a szememben.”

Houllebecq azzal vádolta meg a francia baloldalt, hogy ellenségként tekint Izraelre és ellene uszítja a helyi muzulmánokat. Meglátása szerint értelmiségiek, újságírók és a radikális baloldal politikusai okozzák a franciaországi zsidó és muszlim közösségek közötti feszültséget.

„Mi köze van a francia muszlimoknak a palesztinokhoz? Hogyan lehetséges az, hogy a francia muszlimokat egy cseppet sem aggasztja, hogy mi történik a hittestvéreikkel Afrikában vagy Ázsiában, és csak a palesztinokkal vannak elfoglalva? A megoldást a francia szélsőbal Izrael-ellenességében és az iszlamistákhoz fűződő kapcsolatában kell keresni” – mondta el az író.

Houllebecq legutóbbi regénye, a Magyarországon is nagy példányszámban értékesített „Behódolás” éppen a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni terrortámadás napján jelent meg. A könyv azt a folyamatot írja le, ahogy a Muzulmán Testvériség kormányra kerül Franciaországban, és megkezdi az iszlám törvénykezés bevezetését.

Amikor azt firtatták, hogy mi az oka a könyvei kiemelkedő izraeli sikerének, így felelt: „Ugyanazért, amiért Németországban is sikeresek. Az izraeliek szeretik a filozófiai elmélkedéseket, amit nem találnak meg a legtöbb francia irodalmi alkotásban, de az én könyveimben igen.”

Forrás

Megszakítás