Meggyalázták a varsói gettó területén kiállított emlékplakettet, melyet 2008-ban helyeztek ki a Holokauszt áldozatainak emlékére.

Óriási horogkeresztet firkáltak a varsói gettó emlékére kihelyezett táblák egyikére a WaWa Love nevű lengyel portál híradása szerint. A 2008-ban felállított plakettet azok emlékére készítették, akik „szenvedtek, harcoltak és meghaltak” a Holokauszt idején.

A megrongált tábla környékén a lengyel WaWa Love munkatársai arról kérdezték az egyik idős járókelőt, mit szól a történtekhez. A férfi sírva felelt – „Azt a szimbólumot festették össze, amely azon a helyen áll, ahol nem olyan rég több száz ezer embert gyilkoltak meg a nácik? Ez meghaladja az emberi értelmet, egyszerűen rettenetes”.

A Jerusalem Post értesülései szerint a városi vezetés úgy ítélte meg, hogy a kár túl nagy mértékű ahhoz, hogy az emléktáblát meg lehessen menteni. „Ezért a plakettet leszerelik, majd a tervezővel történt egyeztetés után újra elkészül” – nyilatkozott egy varsói képviselő.

A lengyel fővárosban 1940 telén kialakított gettó falain belül több mint 400 000 zsidó lakott, és ezzel Európa legnagyobb gettójaként működött a második világháború idején. A világháború végére becslések szerint közel 300 000 zsidó veszítette életét a gettóban uralkodó szegénység miatt vagy vált a nácik gyilkosságának áldozatává.

zsido.com

 

Kép forrása: jpost.com

Megszakítás